Чорний китайський чай

1 товар

Китайський чорний чай (Хей Ча)

Чорний чай (Хей Ча, Hei Cha, 黑茶) — це яскравий, неоднозначний постферментованний чай, який по-справжньому «чорний» по китайській, а не європейській класифікації. Чайна сировина проходить ферментацію на 100%. Колискою чорного чаю є провінція Хунань, а також вирощують і виробляють Хей Ча в провінціях Сичуань, Аньхой, Гуансі, Юньнань. Основною особливістю цього виду чаю є особлива методика його виготовлення.

Сировина, що використовується для виготовлення чорного чаю та технологія виробництва

Китайський чорний чай (Хей Ча)Є декілька сортів сировини, з яких виготовляють чорний чай. Зазвичай розрізняють категорію трьох сортів Хей Ча і отримали назву як «Три Леза», або Сань Цзянь (кит. 三 尖, sānjiān):

- Тянь Цзянь, або Небесні Леза (кит. 天 尖, tiānjiān) — використовується першосортна сировина і відноситься до вищої категорії;

- Гун Цзянь, або Подарункові Леза (кит. 贡 尖, gòngjiān) — сировина трішки нижчої якості;

- Шен Цзянь або Леза (кит. 生 尖, shēngjiān) — сировина трохи нижчої властивості за попередній сорт.

Для виготовлення чорного чаю в якості сировини використовується зрілий і грубий лист чайних рослин з черешками і гілочками.

Технологія виготовлення Хей Ча включає 7 основних етапів:

- після того, як зібрали чайне листя його приблизно добу підсушують і провітрюють на вулиці;

- далі здійснюють прожарювання чайного листя при дуже високих температурних режимах;

- зминання чайного листя на спеціалізованій машині, щоб виділився сік;

- вологе скирдування (кит. 渥 堆). Чайна сировина зволожується потім закладається в ємності і накривається мокрим полотном. Відбувається процес ферментації. Даний етап в технології виготовлення чорного чаю є дуже важливим, так як в процесі якого дозріває смак і аромат, а також колір;

- контроль температури і вологості. Якщо сировина пересушина її зволожують, а якщо занадто волога її перемішують. Зміна кольору з зеленого на тютюновий вказує на готовність до наступної операції;

- сушка. Чайне листя викладаються на листи і ставиться в піч, де сировина сушиться на середньому вогні до вугільно-чорного кольору сировини і приємного аромату;

- пресування і фасування, трамбування в рулони.

Форми пресування сировини бувають різні:

  • Хуа Цзюань (кит. 花卷, huājuǎn) — циліндри або колоди;
  • Цегла фу, з тісненими візерунками або фучжуань (кит. 茯 砖, fúzhuān).

Як заварювати китайський чорний чай

Як заварювати китайський чорний чай (Хей Ча)Щоб сповна насолодитися екстравагантним напоєм Хей Ча необхідно правильно його заварювати, так як чорний чай легко перезаварити. Найбільш підхожа посуда для приготування цього виду чаю — чайник з ісинської глини або чайна колба. Так як у чорного чаю, чаїнки дрібної фракції, заварювати його в гайвані не дуже зручно.

- чайну посуду облийте окропом, щоб прогріти її;

- покладіть на дно ємності для заварювання 5-7 грам чайної заварки на 100-120 мл води;

- залийте водою, температура якої 100 градусів;

- перша заварка триває 5-10 секунд і призначена для промивання і розкриття сировини. Цю заварку пити не потрібно, її необхідно злити;

- заварки рекомендується робити швидкими по 10-20 секунд. Обов'язково зливайте настій повністю, не допускаючи чаїнкам залишатися в рідині.

При приготуванні чорного чаю методом «проливу», він витримує до шести-восьми заварок.

Хей Ча п'ється приємно і ніжно, залишаючи м'який в'яжучий післясмак.

Корисні властивості китайського чорного чаю:

Завдяки особливому складу чайної сировини до якої входять вітаміни, амінокислоти, мікроелементи, мікроелементи, пігменти, таніни, алкалоїди та інші речовини, настій виявляє комплексний вплив на людину.

Постійне і правильне вживання чайного напою:

- зміцнює імунітет;

- справляється з втомою;

- покращує травлення;

- зміцнює стінки судин і очищає від холестеринових бляшок;

- робить міцної зубну емаль;

- уповільнює процес старіння;

- сприяє схудненню.

Чорний чай корейці називають «чай для схуднення», японці — «чай краси», а тайванці «чай дієтичний».

   Душевних чаювань!