Чорний китайський чай
Китайський чорний чай (Хей Ча)
Чорний чай (Хей Ча, Hei Cha, 黑茶) — це яскравий, неоднозначний постферментованний чай, який по-справжньому «чорний» по китайській, а не європейській класифікації. Чайна сировина проходить ферментацію на 100%. Колискою чорного чаю є провінція Хунань, а також вирощують і виробляють Хей Ча в провінціях Сичуань, Аньхой, Гуансі, Юньнань. Основною особливістю цього виду чаю є особлива методика його виготовлення.
Сировина, що використовується для виготовлення чорного чаю та технологія виробництва
Є декілька сортів сировини, з яких виготовляють чорний чай. Зазвичай розрізняють категорію трьох сортів Хей Ча і отримали назву як «Три Леза», або Сань Цзянь (кит. 三 尖, sānjiān):
- Тянь Цзянь, або Небесні Леза (кит. 天 尖, tiānjiān) — використовується першосортна сировина і відноситься до вищої категорії;
- Гун Цзянь, або Подарункові Леза (кит. 贡 尖, gòngjiān) — сировина трішки нижчої якості;
- Шен Цзянь або Леза (кит. 生 尖, shēngjiān) — сировина трохи нижчої властивості за попередній сорт.
Для виготовлення чорного чаю в якості сировини використовується зрілий і грубий лист чайних рослин з черешками і гілочками.
Технологія виготовлення Хей Ча включає 7 основних етапів:
- після того, як зібрали чайне листя його приблизно добу підсушують і провітрюють на вулиці;
- далі здійснюють прожарювання чайного листя при дуже високих температурних режимах;
- зминання чайного листя на спеціалізованій машині, щоб виділився сік;
- вологе скирдування (кит. 渥 堆). Чайна сировина зволожується потім закладається в ємності і накривається мокрим полотном. Відбувається процес ферментації. Даний етап в технології виготовлення чорного чаю є дуже важливим, так як в процесі якого дозріває смак і аромат, а також колір;
- контроль температури і вологості. Якщо сировина пересушина її зволожують, а якщо занадто волога її перемішують. Зміна кольору з зеленого на тютюновий вказує на готовність до наступної операції;
- сушка. Чайне листя викладаються на листи і ставиться в піч, де сировина сушиться на середньому вогні до вугільно-чорного кольору сировини і приємного аромату;
- пресування і фасування, трамбування в рулони.
Форми пресування сировини бувають різні:
- Хуа Цзюань (кит. 花卷, huājuǎn) — циліндри або колоди;
- Цегла фу, з тісненими візерунками або фучжуань (кит. 茯 砖, fúzhuān).
Як заварювати китайський чорний чай
Щоб сповна насолодитися екстравагантним напоєм Хей Ча необхідно правильно його заварювати, так як чорний чай легко перезаварити. Найбільш підхожа посуда для приготування цього виду чаю — чайник з ісинської глини або чайна колба. Так як у чорного чаю, чаїнки дрібної фракції, заварювати його в гайвані не дуже зручно.
- чайну посуду облийте окропом, щоб прогріти її;
- покладіть на дно ємності для заварювання 5-7 грам чайної заварки на 100-120 мл води;
- залийте водою, температура якої 100 градусів;
- перша заварка триває 5-10 секунд і призначена для промивання і розкриття сировини. Цю заварку пити не потрібно, її необхідно злити;
- заварки рекомендується робити швидкими по 10-20 секунд. Обов'язково зливайте настій повністю, не допускаючи чаїнкам залишатися в рідині.
При приготуванні чорного чаю методом «проливу», він витримує до шести-восьми заварок.
Хей Ча п'ється приємно і ніжно, залишаючи м'який в'яжучий післясмак.
Корисні властивості китайського чорного чаю:
Завдяки особливому складу чайної сировини до якої входять вітаміни, амінокислоти, мікроелементи, мікроелементи, пігменти, таніни, алкалоїди та інші речовини, настій виявляє комплексний вплив на людину.
Постійне і правильне вживання чайного напою:
- зміцнює імунітет;
- справляється з втомою;
- покращує травлення;
- зміцнює стінки судин і очищає від холестеринових бляшок;
- робить міцної зубну емаль;
- уповільнює процес старіння;
- сприяє схудненню.
Чорний чай корейці називають «чай для схуднення», японці — «чай краси», а тайванці «чай дієтичний».
Душевних чаювань!