Чай матча (маття)

Матча — особливий зелений чай!

Назва «Матча» походить від японського 抹茶 і означає «Мелений чай». Матча — ретельно перемелений в кам'яних млинах в дуже дрібний порошок нефритовий зелений чай. Хоча цей чай існує і вживається японцями протягом століть, спочатку його почали виробляти в Китаї за часів династії Тан, а сьогодні він популярний у всьому світі. В основному це пов'язано з безліччю корисних властивостей для здоров'я, багатими смаковими якостями і універсальністю використання.

Що таке Матчу

Виробництво

Матчу виготовляють з молодих ніжних листків тіньового сорту рослини — тенча. Для подрібнення використовують листя кущів, вирощених особливим чином. При вирощуванні чайні кущі ретельно затінюють за 20-30 днів до збирання врожаю. Тінь дозволяє чаю накопичувати поживні речовини. Кущі, не піддаються впливу сонячних променів, у багато разів збільшують вироблення хлорофілу. Також важливий L-теанін, амінокислота, відповідальна за смак в чаї. Утворюється в коренях рослини, звідки виділяється в листя; однак під впливом прямих сонячних променів він перетворюється в катехін, викликає гіркоту. Якщо цього не допустити, розвивається солодкий смак чаю. Листя для виробництва маття, починають збирати наприкінці квітня. Перший збір, який триває до кінця травня, називається «перший чай». Після того, як листя зірвані, на їх місці з'являються нові, які збирають в кінці червня-початку липня. Третій урожай року збирають в серпні. З кожним врожаєм чай стає трохи слабшим, менш барвистим і менш ароматним. Листя в межах одного врожаю також розрізняються за якістю - тільки верхівку стебла з двома самими маленькими листочками збирають для самого якісного чаю, третій листочок - для дуже хорошого чаю, а четвертий і п'ятий листочки - для звичайного. Після збору чайне листя відразу ж направляють на випарювання, щоб запобігти окисленню і ферментації. Цей процес гарантує, що чай збереже свій яскраво-зелений колір, свіжий аромат і поживну цінність. Після парової лазні чай висушується легкими потоками повітря. Він повільно пролітає через камери сушильної машини, і його листя стискуються приблизно до шостої частини їх свіжого обсягу. Висушені листя чаю сортують за розміром, вагою і кольором. Готовий чай проходить остаточну перевірку і видаляються всі зайві частини. У підсумку виходить маленьке, темно-зелене, ідеально очищене листя. Цей чай називається тенча і є сировиною, з якого виготовляється маття. Для приготування маття беруть листя тенчі і подрібнюють їх на обертових млинах. Два камені особливої форми обертаються і повільно перемелюють чай у порошок. Процес вимагає часу і точності — кожен жорнів може виробляти лише 40 грамів чаю на годину. Завдяки своїй порошкоподібній текстурі він чудово поєднується з водою і створює враження розчинної (як, наприклад, какао). Після цього чашка готового чаю маття стає ідеально гладкою і кремоподібною.

Який на смак матча?

Для тих, хто тільки починає своє знайомство з маття, смак може здатися специфічним. Коли ви вперше спробуєте маття, вас може здивувати характерний морський присмак хлорофілу, який в багатьох людей асоціюється з морськими водоростями, які також багаті хлорофілом. Це нормально. При частому вживанні матча смакові рецептори звикають до його смаку. Гарною ідеєю для початку буде чай маття преміум класу або змішаний з рослинним молоком, тому що чай маття преміум класу має самий солодкий і ніжний смак. Матча високої якості (преміум класу) має яскраво-зелений колір зі свіжим, весняним трав'янистим ароматом, кремовою, гладкою текстурою і смаком без гіркоти. Чим яскравіший зелений колір, тим свіжіший чай.

Скільки кофеїну в матчі? Чи можна пити в будь-який час дня?

Чай матча став гідною заміною кави і в останні роки стає все більш популярним. Порція маття (близько 1,5 г) містить близько 68 мг кофеїну, тому маття найкраще пити в першій половині дня. Підвищена енергія і рівень концентрації відчуваються одразу, як після випитої чашки кави. Матча швидко долає гематоенцефалічний бар'єр, миттєво покращує концентрацію. Цей ефект зберігається протягом кількох годин після вживання. Завдяки вмісту L-теанін кофеїн в маття вивільняється поступово, забезпечуючи плавний потік концентрації і не викликаючи раптового падіння енергії через кілька годин після вживання. Стимулюючий ефект найбільш сильний протягом 2 годин після вживання. Кажуть, що чай Матча забезпечує неперевершену концентрацію уваги і користь для здоров'я порівняно з щоденним споживанням кави. Чай маття повноцінна альтернатива кави.

Користь чаю матча для здоров'я

Оскільки порошок розчиняється у воді, чай маття містить всі корисні для здоров'я речовини, що містяться в цілісному аркуші. До них відносяться високі концентрації антиоксидантів/катехінів, які захищають клітини EGCG - галлат епігаллокатехін (використання EGCG в профілактиці раку показало багатообіцяючі результати), амінокислоти, особливо L-теанін, який забезпечує хороше самопочуття, баланс і розслаблення, кофеїн і різні вітаміни (вітамін А (бета-каротин, вітамін В1, В2, В3, вітамін Е і вітамін К). Ці компоненти відповідальні за виняткові ефекти чаю матча і хімічні пояснення того, чому матча особливо корисна для здоров'я. Матча так само швидко прискорює травлення.

чай матчу (маття)

Як приготувати чай матча?

Приготування чаю маття – це щось особливе, як і сам чай, і включає в себе безліч ритуалів і формальностей з можливістю розслаблення і насолоди процесом. Існує 2 традиційних способу заварювання чаю:

      • I спосіб — усутя (тонкий маття) готується наступним чином: 2-3 бамбукові лопатки (чашаку) насипте порошку матча в чаван, бажано через невелике сито. Тепер додайте 5-6 мл теплої води приблизно 80 °C і розмішайте порошок зеленого чаю, заздалегідь розпареним в окропі бамбуковим віночком тясен (часен) до отримання однорідної маси, щоб розчинилися навіть дрібні грудочки. Потім додайте ще близько 80–100 мл теплої води температурою 75–80 °C і легкими рухами зап'ястя збийте чай маття до утворення піни. Просто рухайте вінчиком вперед і назад по всій поверхні, щоб рівномірно розподілити порошок зеленого чаю маття, створюючи шар піни. Якщо Ви будете збивати круговими рухами, як збиваєте яйця, зелений чай маття не буде пінитися. Після того, як ви випили чай, промийте вінчик тясен чистою холодною водою і дайте йому висохнути;
      • II спосіб — койтя (густий маття) готується виключно з високоякісного церемоніального чаю. Тут теж порошок матча попередньо необхідно просіяти. Відміна від усутя в концентрації. Помістіть 4 бамбукових чашаку порошку матча в чаван і додайте близько 50–70 мл теплої води температурою 80 °C. Потім збийте до пінки, використовуючи метод, описаний вище.

Також можливо приготувати швидким способом — збити матча невеликим ручним електричним вінсиком (вспінювачем молока). Він теж добре працює!

Для ідеального приготування напою традиційним способом ми пропонуємо Вам чайні набори матча. У наших чайних наборах матча є все, що Вам потрібно, щоб приготувати чашку ідеального чаю маття і Ви будете на шляху до поліпшення концентрації уваги, поліпшення здоров'я і заміні звичайних чашок кави більш здоровішою альтернативою.

Як позбутися від грудочок в маття?

Грудки є результатом неправильного змішування матча з водою або будь-якою іншою рідиною, що використовується для приготування напою. Щоб не було грудочок, рекомендуємо якомога ретельніше розмішати порошок або попередньо просіяти маття через дрібне сито. Якщо ви готуєте матча холодним, ви можете спочатку розчинити чай у теплій воді, а потім додати холодне молоко або воду і лід. Це гарантує, що в маття не утворяться грудочки.

Скільки маття можна пити в день?

Все залежить від індивідуальної чутливості до кофеїну і маття. Середня рекомендована доза становить 5 г у день, що становить близько трьох великих порцій чаю матча

Як слід зберігати маття?

Матча дуже чутлива до сонця і чутлива до високих температур, що може привести до втрати її властивостей. Маття слід зберігати в оригінальній герметичній упаковці в темному прохолодному місці.

Відгуки

Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!
Написати відгук
Ім'я
E-mail
Відгук
Рейтинг
Вкажіть посилання на відео розміщені на Youtube.com (наприклад, https://www.youtube.com/watch?v=FlsCjmMhFmw)