Що таке гайвань і як нею користуватися?

Що таке гайвань і як нею користуватися

Китайська назва гайвані складається з двох ієрогліфів, що означають «прикрита чашка». Це в точності передає зовнішній вигляд посуду. Вона представляє з себе глиняну, скляну або фарфорову чашу, в якій заварюють чай, в її комплектацію входять блюдце і кришка.

Обʼєм може змінюватись від 80 до 200 мл в залежності від вимог. Найпопулярнішими вважаються порцелянові гайвані об'ємом від 100 до 120 мл. Універсальність дозволяє використовувати її для будь-якого китайського чаю, в тому числі заварювати пуер в гайвані.

Історія виникнення

Точно визначити, де і коли саме була створена перша гайвань для чаю неможливо. Але її поява в побуті датується чотирнадцятим століттям в провінції Сичуань. Даний посуд отримав популярність завдяки більшому поширенню листового чаю, який потребує особливого заварювання.

Згідно з рядом легенд, перші гайвані з'явилися ще в епоху династії Мін, їх робили з глини розміром від 80 до 250 мл. Перші чашки використовувалися одноосібно і пили прямо з них. Вже пізніше їх стали застосовувати в чаювання з допомогою дегустаційного методу Пін Ча.

Функціонал чайної гайвані

Функціонал чайної гайвані

Кожна складова виконує конкретне завдання:

    • Кришка.
      Багатофункціональний предмет, який контролює процес заварювання, насичує киснем, допомагає визначити якість і свіжість напою, а також фільтрує його.
    • Блюдце.
      Збирає розлиту рідину, регулює температуру і забезпечує зручність використання.
    • Чаша.
      Забезпечує правильне заварювання настою, а також може використовуватися як мірна ємність або піала.

Як вибрати гайвань?

По первах, коли ще немає точного розуміння як Ви хочете заварювати чай і чи підходить Вам цей посуд, можна використовувати будь-яку гайвань. З її допомогою Ви відпрацюєте навички і зможете зробити вибір. Якщо Вам дійсно подобається цей спосіб заварювання, тоді вже необхідно вибирати постійну гайвань за наступними критеріями:

    • Матеріал виготовлення гайвані. Фарфор - кращий варіант, він забезпечує швидкий і рівномірний прогрів напою, зберігає тепло, має привабливий зовнішній вигляд і з ним приємно працювати. Скло не настільки функціонально, адже у нього висока швидкість як нагрівання так і охолодження. Для початківців також підійдуть моделі з глини, адже вони важчі інших типів і зручно лягають в руку.
    • Якість. Для гарного збереження тепла, потрібно вибирати виріб з цільною ручкою кришки. Також це вбереже від випадкових опіків. Кришка повинна щільно прилягати і не мати щілин. Сама чаша не повинна ковзати по поверхні блюдця, щоб забезпечити зручність і також знизити ризик обпектися.
    • Габарити. Чашка повинна лягати в долоню, не створюючи дискомфорту. Обʼєм залежить від передбачуваної кількості учасників чаювання. Для надто великої компанії варто обзавестися чайником, гайвань в цьому випадку не завжди підійде.

Як заварювати в гайвані?

Як заварювати в гайвані

Китайський чай заварюють двома способами: сичуаньским і фуцзяньским. Перший спосіб передбачає заварювання і пиття напою прямо з чашки, а в другому випадку, вона служить тільки як заварник.

Перший спосіб не надто поширений, тому ми розглянемо другий спосіб заварювання — фуцзяньский:

    • Обдайте чашу окропом. Необхідно відкрити її і налити всередину окріп, а після злити його.
    • Помістіть всередину чайний лист. Поки заварка ще суха, чашку потрібно закрити і кілька разів струснути. Це дозволить аромату розкритися. Після чай промивається гарячою водою, яка просто зливається.
    • Заварювання. Заварка заливається водою на кілька секунд. Далі переливається в чахай або відразу розливається по піалах. Гайвань не призначена для зберігання чаю.

Як правильно тримати гайвань?

Як правильно тримати гайвань

Спосіб утримування залежить від наявного типу виробу, його обсягу та наявності блюдця. Якщо воно є, то великим пальцем утримується кришка, а решта обхоплюють блюдце, що дозволяє зафіксувати чашку. Використовувати при цьому одну руку або обидві — залежить від зручності, чим більша гайвань, тим імовірніше, що знадобляться обидві руки.

Якщо ж блюдця в комплектації немає, то, як і в попередньому варіанті, великим пальцем притримується кришка, а інші фіксують шийку. Такі чашки мають ручки або розширене горлечко, що забезпечує зручний обхват за допомогою однієї руки.

Таким чином, Ви ознайомилися з рекомендаціями щодо вибору гайвані і ознайомилися з основами заварювання китайського чаю в гайвані. У нашому магазині, Ви завжди зможете вибрати для себе гайвань і попрактикуватися в приготуванні смачного і ароматного чайного напою.

Душевних чаювань!