Червоний чай Дянь Хун

Що ж таке Дянь Хун?

   Дянь Хун (Dian Hong, 滇红) — червоний чай з гірської провінції Юньнань, надзвичайно популярний і улюблений у всьому світі. Всі чорні чаї з Юньнань зазвичай називають Дянь Хун, що перекладається як «юньнаньский червоний». Насправді всі чорні чаї в Китаї називаються червоними з-за їх кольору при правильній обробці. Вирощений на великій висоті в одному з найбільш біологічно різноманітних регіонів Китаю, характерний напій Dian Hong відомий особливо високим вмістом багатих антиоксидантами рослинних сполук — поліфенолами, які, як показали дослідження, володіють численними перевагами для здоров'я. З Дянь Хуна рекомендується починати знайомство з китайськими чаями. Саме з цього чаю добре відкривати свій чайний шлях, він доступний і зрозумілий, а виглядає — чудово. Піала завареного чаю перетворює чаювання в свято, заповнює весь простір душевним теплом і затишком — він настільки об'ємний та чудовий своїми глибокими смаковими властивостями.

Що ж таке Дянь Хун

Юньнань — батьківщина червоного чаю Дянь Хун

   Юньнань — провінція на південному заході Китаю, що межує на півдні з М'янмою, Лаосом і В'єтнамом, а на півночі з Тибетом. Рельєф в основному гірський, з високими гірськими хребтами, що відходять від Тибету і тягнуться на південний схід провінції, з висотами від 5500 метрів на півночі провінції до 1500 метрів над рівнем моря на півдні. Природні умови посприяли заснувати чайне виробництво в провінції Юньнань, де надзвичайні гірські хребти, різноманітний клімат і пишні субтропічні схили стали ідеальними умовами для вирощування. В результаті більшість чаїв Дянь Хун збирають з сортів чайного куща сорту ассамика, званого Дайе (великий листок). Як правило, більш гладкі і менш терпкі, ніж їх субконтинентальні побратими, ці чаї вперше стали популярними для експорту в 1930-х роках, між світовими війнами. Між тим, самим відомим напоєм в Юньнані залишаються ферментовані чаї, відомі як пуер.

Дегустаційні властивості червного чаю Дянь Хун

   В порівнянні з іншими червоними чаями Дянь Хун відрізняється досить вишуканими відтінками — свіжістю і густотою смаку, витонченим ароматом і багатогранним післясмаком. Настій Дянь Хуна — насичений янтарний по мірі заварювання плавно переходить в багряні тони, з золотавим відблиском. Аромат соковитий, виразний, тягучий, в ньому зливається ніжна пікантність, а також нотки натуральної солодощів медового нектару. Смак теплий, благородний, в міру терпкий і в той же час легкий. Післясмак бархатистий, злегка солодовий. Його прихильність залишається в горлі, а солодкість зберігається надовго.

Різновиди червоного чаю Дянь Хун

Сорти червоного чаю Дянь Хун

   Дянь Хуни відрізняються за місцем вирощування рослин, дати збору урожаю, якості і зовнішньої форми чайної сировини. Ламаний Дянь Хун — дешевий сорт чаю, його використовують у сумішах. Золотий Дянь Хун складається в основному з золотистих бруньок і невеликої кількості темного листка. Чисте золото Дянь Хун — вищий сорт, який містить лише золоті чайні бруньки. На сьогоднішній день виготовляється величезна кількість сортів Дянь Хуна з різною кількістю бруньок і різноманітністю форм. З найбільш відомих сортів Дянь Хуна можливо виділити:

    • «Великі золоті голки», сировина   великі бархатисті, добірні бруньки рясно покриті ворсинками на черешку. Шалено смачний і по-справжньому унікальний Дянь Хун. Шовковистий і зігріваючий;
    • «Золоті спіралі» чи «Золотий равлик», листочки і бруньки цього сорту скручені в завитушку. Глибокий оксамитовий чай з медово-бісквітними відтінками. Церемоніальний для особливої події;
    • «Ворсисті піки», сировина складається з величезної кількості тонких, бурих нирок і листочків скручених в джгутики. Молоденькі листочки додають чаю яскравий приємний смак, а ніжні бруньки — м'якість і духмяність.
    • «Червона пагода» цей чай складається з зав'язаних листочків в пагоду, при заварюванні розкривається в гарну квіточку, з медовими і квітковими нотками.

Ефект від чайного напою Дянь Хун

   Напій завареного червоного чаю відмінно знімає стрес і перевтому, підвищує тонус, витривалість і працездатність, освіжає сприйняття. Наповнює легкістю і енергією. Затишний, охоплює гармонією і спокоєм. У цей чай закохуєшся з першого ковтка.

Як заварювати чай Дянь Хун?

   Кожен чай індивідуальний і заварюється по-різному. Наведена рекомендація не є керівництвом по заварюванню цього чаю, а скоріше є відправною точкою. Час настоювання може змінюватись в залежності від Вашого особистого смаку або від того, скільки «проток» вже було зроблено. Поекспериментуйте з заварюванням чаю, щоб відкрити для себе його унікальний характер.

Рекомендації по заварювання «протокою» в гайвані

   I. Пропорція сухої заварки 5-7 грам на 125-150 мл

   II. Помістіть чайну сировину в гайвань.

   III. Доведіть джерельну або тільки що набрану фільтровану воду до температури близько 90°C

   IV. Наповніть гайвань водою доверху і дайте листю настоятися 10-20 секунд.

   V. Встановіть ситечко поверх чахая і вилийте чай з гайвані, злегка нахиливши кришку, не дозволяючи чайному листю висипатися.

   VI. Подавайте в маленьких піалах.

   VII. Повторіть цей процес не менше 4-5 разів і зверніть увагу, як чайні листя змінюють смак з кожним настоєм.

ЗБЕРІГАННЯ: цей чай може зберігатися протягом тривалого часу через ферментацію у чайних листках, які зберігаються під час процесу сушіння на сонці. Чай набуде більш глибокий і насичений смак. Чай необхідно зберігати у прохолодному (але не в холодильнику), темному і сухому приміщенні, у щільно закритому посуді.

   Ви продегустували юньнаньський червоний чай? Який Дянь Хун входить в число Ваших улюблених сортів? Дайте нам знати в коментарях нижче.