Як вибрати китайський чай?

          Ви звикли отримувати від життя найкраще, якщо Вам не байдуже, що пити, з чого, і з ким. Зупинимося докладніше на першому пункті — що пити? І поговоримо про найпопулярніший напій у світі після води — чай. Саме він супроводжує життєдіяльність людини. Як вибрати чай? По запаху? Смаку? Упаковці? Ціною?

Ми пропонуємо підійти до цього питання комплексно.

У цій статті ми звернемо увагу на класифікацію і короткий опис китайського чаю, щоб полегшити Вам вибір.

На сьогоднішній день, є більше 1000 сортів китайського чаю, які розрізняються безліччю критеріїв: виглядом чайної сировини, часом збору бруньок і листочків, місцем вирощування чайних рослин, технологією виготовлення чаю, ступенем ферментації, кольором чайного настою, ароматом, смаком і т.ін.

Основні характеристики і відмінності між категоріями китайського чаю:

  • чайна сировина. Для певної категорії чайна сировина відбирається з певних різновидів і сортів чайних кущів. Також, для окремих сортів чаю використовується різна сировина, від ніжної брунечки до зрілого листка. Для зелених, білих і жовтих чаїв застосовують м'ясисті бруньки і ніжні листочки, а для пуерів використовують дозрілі листки з гілочками;
  • ступінь ферментації. Ферментація — це дія окислення чайної сировини під впливом температури, часу, вологості і механічної маніпуляції. Кожен сорт чаю має певний відсоток ферментації, від слабоферментованого до сильноферментованого;
  • методи виготовлення. Певні сорти чаю мають свою особливу технологію виготовлення з послідовними і постійними процесами, від мінімальних операцій до тривалих і непростих маніпуляцій.

Особливості класифікації китайського чаю

ЗЕЛЕНИЙ ЧАЙ

Зелений чай

Люй Ча — один з найпоширеніших чаїв, що налічує величезну чисельність сортів.

Основні якості і характеристики зеленого китайського чаю:

  • зелений чай виготовляють у вісімнадцяти провінціях Піднебесної;
  • чайну сировину при виготовленні зеленого чаю обробляють мінімально і тому, не відбувається процес окислення, і він є самим ніжним;
  • для виробництва використовують м'ясисті бруньки і верхівкові, найніжніші листочки;
  • неферментований чай, відсоток ферментації становить не більше 5 %;
  • технологія виробництва включає 4 операції: підв'ялювання, термічна обробка («фіксація зелені»), надання форми, просушування;
  • суха чайна сировина має красивий відтінок зеленого кольору, що варіює від смарагдового до блідо-фісташкового;
  • заварений чайний напій має жовто-зелене забарвлення, яке змінюється від блідого до темного, в залежності від сорту чаю;
  • аромат характеризується інтенсивною пахучою композицією, в якій домінують квітково-фруктові і ніжно-трав'янисті нотки.

Більш детально можна ознайомитися за посиланням тут

БІЛИЙ ЧАЙ

Білий чай

Бай Ча — один з найніжніших, найрозкішніших і витонченіших сортів китайського чаю.

Основні якості та особливості білого китайського чаю:

  • виготовляють у китайській провінції Фуцзянь;
  • чайна сировина проходить мінімальну обробку — зав'ялювання і сушку;
  • для приготування використовують лише брунечки і найніжніші нерозкриті листочки, покриті білими ворсинками. Чайна сировина збирається з певного сорту рослини;
  • неферментований чай, відсоток ферментації становить 5-7 %;
  • суха чайна сировина має зеленувато-сірий колір, чаїнки покриті білими ворсинками;
  • заварений чайний настій має світло-жовтий, а іноді і ніжний рожево-жовтий відтінок;
  • аромат — соковитий з ноткою свіжої зелені;
  • найбільш цілющий. У Піднебесній вважають його лікарським засобом, а не тільки приємним на смак напоєм.

Більш детально можна ознайомитися тут

ЖОВТИЙ ЧАЙ

Жовтий чай

Хуан Ча найрідкісніший з китайських чаїв.

Основні якості та особливості жовтого китайського чаю:

  • виробляють в китайській провінції Хунань;
  • при виготовленні чайна сировина проходить всі операції, що і зелений чай, плюс додаткову процедуру — томління;
  • для приготування використовують лише верхні м'ясисті, щільні, соковиті і тугі брунечки;
  • слабоферментований чай, відсоток ферментації становить 9 %;
  • суха чайна сировина має жовтувато-зелений (оливковий) відтінок;
  • при заварюванні чайний настій має ніжно-бурштиновий відтінок. Відмінною особливістю в настої жовтого чаю, є властивість залишати на чашці відблиск у вигляді ніжно-рожевої облямівки;
  • аромат — витончений з дивно ніжними квітково-трав'янистими нотками.

Більш детально можна ознайомитися тут

УЛУН

Улун

Цин Ча — це найбільша і найпоширеніша категорія китайських чаїв. Існує два види улунів — світлі і темні.

залежно від регіону вирощування і виробництва улуни прийнято розділяти на материкові (Китайські): північнофуцзянські, південнофуцзянські, гаундунські і острівні (тайванські).

Основні якості та особливості улуна:

  • виробляють в двох китайських провінціях Гуандун і Фуцзянь, а також на Тайвані;
  • при виготовленні чайна сировина проходить 7 етапів технологічного процесу: зав'ялювання, струшування, ферментація, скручування, сушка і додатково для світлих улунів — повторне скручування, для темних — томління і фінальна сушка;
  • в якості сировини використовують три-п'ять великих листочків;
  • світлий Улун — слабоферментований чай і ступінь окислення становить, в залежності від сорту чаю, від 25 до 40 %. Темний Улун — сильноферментований чай, ступінь ферментації — 40-70%;
  • зовнішній вигляд сухої чайної сировини світлого улуна має кульки середнього розміру напівсферичної скрутки болотно-зеленого забарвлення, а темного — чаїнки від середнього до великого розміру поздовжньоскручені шоколадно-коричневого кольору;
  • аромат у кожного сорту чаю свій, дивовижний і ніжний.

Більш детально можна ознайомитися тут

ЧЕРВОНИЙ ЧАЙ

Червоний чай

Хун Ча — це один з найбільш затребуваних і улюблених китайських чаїв. Зазвичай цей чай відносять до чорних, але в китайській класифікації він відноситься саме до червоних.

Основні характеристики та особливості червоного китайського чаю:

  • виробляють в 12 китайських провінціях;
  • при виготовленні чайна сировина проходить 4 основних етапи технологічного процесу: зав'ялювання, скручування, ферментація, сушка;
  • в якості сировини використовують бруньки і ніжні листочки;
  • ступінь ферментації 45-60 %;
  • зовнішній вигляд сухої чайної сировини — довгі, поздовжньо тугого скручування слабковигнуті джгутики, рудувато-коричневого кольору;
  • настій має інтенсивний червонуватий відтінок;
  • аромат глибокий і бархатистий.

Більш детально можна ознайомитися тут

ЧОРНИЙ ЧАЙ

Чорний китайський чай

Хей Ча — у цю категорію входять чаї, що пройшли складний і тривалий процес виготовлення, одним з обов'язковим етапом якого є «вологе скиртування».

Основні характеристики та особливості чорного китайського чаю:

  • виготовляють в 5 китайських провінціях;
  • при виробництві сировина проходить 5 етапів технологічного процесу: зав'ялювання, прожарювання, зминання, вологе скиртування, сушка;
  • в якості сировини застосовують зрілий лист з гілочкою;
  • ступінь ферментації 100 %;
  • зовнішній вигляд сухої чайної сировини — чаїнки, спресовані у формі цегли або циліндра;
  • при заварюванні настій має чистий темно-червоний відтінок;
  • аромат тонкий з відтінками сухих трав.

Більш детально можна ознайомитися тут

ПУЕР

Пуер

Пуер Ча — відомий і стародавній вид чаю, легендарний особливим смаком і ароматом. Існує два різновиди пуерів: Шен («зелений» або «сирий») і Шу («темний» або «зрілий»). Вони виробляються по 2-м різним технологіям.

Основні характеристики та особливості Пуера:

  • виготовляють на півдні Китаю в провінції Юньнань;
  • для виробництва Маоча виконують встановлені операції обробки сировини: фіксація, скручування і сушка. Виготовлення Шен Пуера відрізняється від Шу Пуера тим, що Шу проходить стадію вологого скиртування;
  • в якості сировини застосовують зрілий лист з пагоном;
  • ступінь ферментації Шу Пуера — 100 %, зрілого Шен Пуера — 90 %, молодого — 15%;
  • зовнішній вигляд сухої сировини — чаїнки, спресовані в різні форми;
  • при заварюванні настій має чистий темно-каштановий колір з червонуватим відтінком;

Більш детально можна ознайомитися перейшовши за посиланням тут

Звичайно ж, ліпше вибрати для себе чай продегустувавши кожен вид/сорт чаю, щоб відчути (а не прочитати) смак і аромат.

А ми Вам в цьому допоможемо!

Відгуки

Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!
Написати відгук
Ім'я
E-mail
Відгук
Рейтинг
Вкажіть посилання на відео розміщені на Youtube.com (наприклад, https://www.youtube.com/watch?v=FlsCjmMhFmw)