Ісинський чайник: історія, особливості, покупка і догляд

Ісинський чайник: історія, особливості, покупка і догляд

Ісинський чайник — посуд, який призначений для заварювання китайського чаю. Вироби виготовлені з різних видів твердої глини. Зовні вони виглядають досить крихкими, але при цьому мають велику міцність. Завдяки особливій обробці, структура матеріалу має пори, що підвищує термостійкість і дозволяє тривалий час утримувати температуру напою на необхідному рівні.

Історія виникнення чайників з ісинської глини

Історія виникнення чайників з ісинської глини

Виробляти кераміку почали ще в далекому п'ятому столітті до нашої ери. Глина чудової якості добувалася з великих місцевих покладів міста Ісин. Матеріали відрізнялися за хімічним складом, але всі були пластичними і багатими на оксид заліза і каолініт. Обпалені вироби відрізнялися міцністю, глянцем, легкою вагою і стійкістю до вологи. Завдяки особливим властивостям, черепки не потрібно було глазурувати.

Такий посуд став предметом, який полюбили колекціонери. Форма ісинських чайників була оригінальною і нестандартною, а майстри черпали натхнення з найнесподіваніших джерел. Це були рослини, легенди, історія, абстрактні та геометричні фігури. Перший перелік з 20 форм китайських чайників з ісинської глини був оприлюднений в дев'ятнадцятому столітті. В наші дні кількість видів обчислюється сотнями, але вони розділені на 4 типи: коло, квадрат, ребро і квіти.

Еліта тих часів жила в місті Ненькін. Саме туди прямували готові вироби, які стали невід'ємною частиною культурної спадщини Китаю. Сьогоднішній Ісин вважається столицею керамічних виробів. Сотні і тисячі майстрів гончарного мистецтва проживають в Ісині. Цілі покоління живуть, відпрацьовуючи техніку і вдосконалюючи її.

Особливості ісинського посуду

Особливості ісинського посуду

Налічується 5 основних типів глини, які різняться відтінком і структурою. Колірна гамма починаючи з зеленого і закінчуючи насиченим фіолетовим, а консистенція може бути твердою як камінь, розсипчастою або пластичною.

Якість безпосередньо залежить від насиченості каоліном. Мінеральна речовина дозволяє без шкоди для матеріалу обпалювати його в печі при дуже високій температурі. Це забезпечує виробам міцність і зовнішню крихкість. Якщо кількість речовини в структурі недостатнє, то вона просто розплавиться. Необхідна для підтримки температури напою пористість забезпечується наявністю силікатних складових.

Перевага:

    • Міцність і твердість
    • Зовнішня витонченість
    • Відсутність неприємних або різких запахів
    • Простота очищення окропом
    • Збереження необхідного тепла всередині
    • Холодна ручка незалежно від температури напою всередині
    • Вбирання чаю в стінки, що з часом тільки покращує його властивості

Рекомендації при покупці

Рекомендації при покупці ісинського чайника

Чайники з ісинської глини купують не тільки для заварювання китайського чаю, але і як предмет декору або в особисті колекції. Подивившись на одну таку колекцію, можна побачити, наскільки вони один від одного відрізняються. Стародавня китайська мудрість говорить, що кожен чайник для заварювання чаю з ісинської глини наділений душею.

Щоб купити ісинський чайник високої якості, зверніть увагу на наступні особливості:

    • щільно прилягає кришка
    • з внутрішньої сторони глиняне сито опукле
    • високо розташований носик, що дозволяє набрати більше рідини

Догляд та підготовка

Догляд за ісинським чайником і підготовка до чаювання

У підготовці до використання заварника немає нічого складного. В Інтернеті є маса цікавих матеріалів, які висвітлюють як необхідно кип'ятити в різноманітних складних розчинах, так і більш легкі маніпуляції. Насправді, китайські мудреці сходяться на тому, що нічого цього робити не обов'язково. Досить просто промити його пару раз окропом і можна приступати до заварювання.

Дотримуйтесь трьох НЕ:

    • НЕ використовувати миючі засоби при очищенні
    • НЕ тримати заварку всередині довше, ніж це потрібно
    • НЕ заливати інші напої, крім самого чаю

Закінчивши чаювання, необхідно просто дістати заварку і добре промити чайник водою. Щоб він не втратив привабливості зовнішнього вигляду, рекомендується після очищення протерти його м'якою тканиною, яка вбере вологу.

Перш ніж приступити до наступного заварювання, обдайте посуд окропом з усіх боків. Це усуне непотрібні запахи і забезпечить правильну температуру.

Вибирайте якісний посуд для чайних церемоній з інтернет-магазином «Nicetea»

Відгуки

Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!
Написати відгук
Ім'я
E-mail
Відгук
Рейтинг
Вкажіть посилання на відео розміщені на Youtube.com (наприклад, https://www.youtube.com/watch?v=FlsCjmMhFmw)