Як заварювати китайський чай? Методи і тонкощі

Чай — напій, який вже тисячі років любимо і шануємо, це свого роду життя. Кожен любитель чаю практикує свою власну чайну церемонію. Мистецтво заварювання чаю передбачає правильне поєднання кількості, температури води і часу витримки в ній чайного листка для максимального розкриття його смакових якостей. А назви інструментів і предметів посуду, що використовуються для приготування цього напою, заворожують:

    • гайвань (спеціальний заварювальний чайник з кришкою);
    • чахе (предмет необхідний для знайомства з чайним листом);
    • чахе (відкрита ємність для готового чаю);
    • чабань (низенький столик для стікання чаю в піддон);
    • чалюй (ситечко).

Як заварювати китайський чай

Китайський чай славиться своїм смаком і ароматом завдяки методам і тонкощам його заварювання. Існує кілька видів чайної церемонії.

  • Метод Пін Ча простий і доступний, освоюється швидко і полягає в заливанні чайного листа гарячою водою на 20 секунд. Після швидкого зливу напою в чахай, він готовий до вживання. Для продовження чаювання, процедура може повторюватися кілька разів і залежно від якості чайного листа може доходити до 10 заварювань. У цьому випадку не передбачено довготривале настоювання, проливи води через заварку відбуваються швидко і розкривають найкращі властивості чаю. Аромат, смак і післясмак дуже легкі і з кожною заливкою стають насиченішими. Час наступних заварювань потрібно трохи збільшувати. Не варто забувати, що чайний лист кладуть у підігріту гайвань і перша заварка на декілька секунд просто промиває його від пилу і готує до процедури.

Метод заварювання Пін Ча

  • Метод Гун Фу Ча – повна урочиста церемонія заварювання чаю, коли майстер в традиційному одязі красиво і спокійно проводить процедуру. Цей процес кшталт театрального дійства, в якому використовується весь набір інструментів для чайної церемонії. Посуд для чаювання омивається гарячою водою: спочатку її заливають в гайвань, переливають в чахай і розливають по піалах, завершуючи цей колообіг обливанням чайника зовні з чашок. Насипають лист в чайник, поплескувавши по дну близько хвилини, загорнувши його в серветку. Потім з висоти заливають гарячу рідину, насичуючи її киснем і одразу зливають. Ці два етапи видаляють пил з чайного листа, готують його до заварювання. Після повторної заливки, напій настоюється до 30 секунд і зливається в чахай через чалюй. Звідти його виливають в довгу чашу чайної пари, накривають широкою чашею і швидким рухом перевертають їх. Так з'єднується смак, колір і запах. Довга чашка знімається і слід насолодитися ароматом, що виходить з неї, оцінити напій бадьорості візуально в широкій чашці і з задоволенням неспішно випити його. Заварювання повторюється кілька разів.

Метод заварювання Гун Фу Ча

  • Варіння чаю методом Лу Юй – це процес томління заварки на вогні. В ході приготування, налита в заварювальний чайник вода нагрівається на невеликому полум'ї. На першій стадії церемонії, коли на поверхні почнуть з'являтися маленькі бульбашки, що нагадують очі краба, з посудини вичерпують піалу рідини. При появі великих бульбашок, що піднімаються з дна чайника, цю воду вливають назад, припиняючи процес закипання. На цьому етапі у воду, розкручену лійкою, засипається сухий лист. Використовується витриманий сорт, пуер. Потім вода доводиться до стадії вібрації і тремтіння, не допускаючи її бурління. І в цей момент гайвань знімається з вогню. Учасники процедури спостерігають видовище, як чаїнки в скляній ємності спливають на поверхню, а потім повільно осідають на дно посудини. Після 15-ти хвилин настоювання, чай розливають по піалах. Напій виходить міцним і насиченим.

Варка чаю методом Лу Юй

Заварювання чаю за китайськими традиціями в неповторній атмосфері доставить справжнє задоволення від чаювання.

Душевних чаювань в приємній компанії!