Яка повинна бути вода для чаю і як її приготувати

Яка повинна бути вода для чаю і як її приготувати

Ще з давніх часів говорили, що основний атрибут в приготуванні китайського чаю — це правильна вода. Далі потрібно вміти її приготувати, а вже після сам якісний чай. Найкращим китайським чаєм вважається той, який приготовлений на воді з гірських ключів, за ним йде річковий і колодязний.

Як вибрати правильну воду

Кринична вода вважається найгіршою, так як вона статична, містить занадто велику кількість мінералів, які блокують характеристики напою і впливають на його хімічний склад.

Під річковою водою старці мають на увазі воду з гірських річок з піщаним дном, а також з місцевих льодовикових озер. Вважається, що більш повільні річки з покритим мулом дном менш підходять для чаю. Також важливо розуміти, що ідеальна для приготування настою вода знаходиться на відстані від місця розташування тварин і людей.

Краща вода знаходиться у гірських ключах, але і вона не скрізь однакова. Ідеальним називають течії середньої швидкості, спокій і віддаленість. В містах Китаю навіть спеціально збирають і продають воду для китайського чаю, при цьому її ціна іноді перевищує ціну самого напою.

Ряд знавців вважають найбільш підходящою воду, одержану з розтанувшого снігу, який збирається з гілок. Але це вже не актуально у зв'язку з екологічною ситуацією в світі. Інші варіанти також не завжди доступні для пересічної людини. Тому питання “як вибрати правильну воду для чаю” у сучасному світі стає все актуальнішим.

Хороша і погана вода - які відмінні ознаки

Хороша і погана вода - які відмінні ознаки

Якщо не заглиблюватися в хімічний склад та інші особливості води, закони її підбору зводяться до наступного:

    • Чистота і прозорість без зайвих частинок і ароматів
    • М'якість без надлишку мінералів
    • Низький рівень лугу

Підходяща вода - де знайти

Якщо у вас поблизу немає гірничого ключа, то відповідну для заварювання чайного листа воду можна отримати наступними методами:

    • Вода у пляшках. В наш час магазинний асортимент передбачає наявність очищеної питної води. Але не варто брати першу-ліпшу. Потрібно орієнтуватися на найменшу наявність мінеральних речовин, адже без них вода м'якша і є кращою для чаю.
    • Фільтрована вода. Фільтри дозволяють отримати очищену від шкідливих домішок м'яку воду в домашніх умовах.
    • Водопровідна вода. Варіант на крайній випадок. Її потрібно відстоювати протягом двох діб, а після збирати тільки верхню частину.

Також не варто забувати, що одним з вирішальних факторів є якість чайного листа: ніяка вода не врятує поганий чай.

Тонкощі приготування води

Тонкощі приготування води для чаю

Для отримання якісного напою недостатньо просто підібрати воду, необхідно ще і приготувати її. Для цього потрібні дві речі — вогонь і посуд. Біла глина — кращий матеріал для заварювання чаю, але крім нього добре підійдуть скляні або покриті емаллю чайники.

Біла глина ще в давнину була пріоритетною і навіть зараз досить часто застосовується в сім'ях, які шанують традиції. Вона вважається шляхетним матеріалом, який очищує і надає воді структуру, нейтралізуючи важкі складові.

Також важливим атрибутом є правильний вогонь, який здатний навіть досить посередній чай перетворити на якісний напій, який сподобається навіть вередливому цінителю.

Який потрібен вогонь

Китайські цінителі ділять вогонь на два види:

    • Вогонь війни.
      Він не піддається людському контролю і не підходить для приготування напою. Наприклад, плита або багаття.

    • Вогонь культури.
      На відміну від попереднього типу, цей повністю піддається контролю. Пальник або вугілля, температура яких регулюється і може змінюватися в залежності від потреб. Такий тип вогню ідеально підходить для приготування хорошого чаю.

Правила приготування води для китайського чаю

Способів приготувати воду для чаю багато, але ми розглянемо найлегший:

    • Налаштовуємо середній вогонь на газовій горілці
    • Набираємо воду в скляний чайник
    • Підігріваємо над вогнем від 30 до 50 сек
    • З появою пухирців зменшуємо вогонь
    • Коли утворюються середні бульбашки, заливаємо до двох чахаїв води
    • Доводимо до повторної появи бульбашок
    • Відключаємо вогонь і настоюємо воду пару хвилин
    • Виливаємо в термос

Бульбашки середнього розміру утворюються при 85 градусах, але якщо потрібна менша температура, то варто вимкнути вогонь трохи раніше. При заварюванні чаю пуеру, навпаки, необхідно чекати трохи довше, доводячи воду до 95 градусів.

Поставтеся з усією серйозністю до вибору і приготуванню води. Це дозволить отримати ароматний і смачний напій, а саму церемонію зробить правильною і гармонійною. Приємного чаювання!

Відгуки

Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!
Написати відгук
Ім'я
E-mail
Відгук
Рейтинг
Вкажіть посилання на відео розміщені на Youtube.com (наприклад, https://www.youtube.com/watch?v=FlsCjmMhFmw)