Літній напій: який китайський чай пити в спеку

Літній напій: який китайський чай пити в спеку

Щоденне вживання улюбленого пиття давно увійшло в звичку шанувальників чайних церемоній. Але через стереотипи, багато воліють пити його тільки в холоди. Але це невірно, багато сортів дуже сприятливо впливають на організм в спеку.

Чай в жарку погоду краще, ніж вода

Звичайна вода — необхідна для правильної життєдіяльності людського організму. Але надмірне її вживання в спеку приводить до виведення великої кількості солей, що може спровокувати головний біль, слабкість і запаморочення. Чим більша кількість води потрапляє в організм у спеку, тим більше її хочеться.

Гарячий настій діє абсолютно інакше. Він знижує спрагу і поповнює нестачу рідини. При його вживанні солі не виводяться, що забезпечує довготривалий ефект. Всього пару чашок хорошого чаю і відчуття спраги зникає на декілька годин. Особливо рекомендується вживати чай людям із захворюваннями сечовивідної системи і нирок.

Який китайський чай пити влітку

У літній період, коли сонце особливо активне, рекомендовано вживати світлі сорти чаю. Китайські медики вважають, що білий і зелений чай, наділені природою холоду, приносить бажане охолодження влітку.

Білий чай

Білий чай влітку

Ніжність, приємний насичений запах і здатність втамувати спрагу — всі ці якості поєднує в собі китайський білий чай. Що стосується його користі, то завдяки мінімальний технологічний процес виготовлення, його склад насичений корисними речовинами, амінокислотами і навіть клітинами, які необхідні для профілактики онкозахворювань. Також він відрізняється жарознижувальними властивостями.

Вищезазначений сорт чаю вирощуються і виготовляється в Китаї. Він має тонкий квітковий аромат з трав'яними відтінками. Час збору — квітень. Для правильного заварювання необхідно трохи більше чайного листя, ніж зазвичай, а температура води повинна бути в межах від 70 до 75 градусів. Перегріта вода може стати причиною блокування смакових і ароматичних характеристик. Буквально через пару хвилинок настій можна розливати по піалам. Ідеальним для літа вважається остиглий до 60 градусів, але деякі експерти стверджують, що, почекавши до 40 можна отримати ті ж властивості, при цьому від нього не буде кидати в піт.

Зелений чай

Зелений чай влітку

Зелений чай має незліченну кількість сортів, кожний з яких володіє унікальними властивостями. Але їх всіх об'єднує освіжаючий і тонізуючий ефект в жарку погоду. Напій поширився по всьому світу і дійсно став відомий, який рятує від спеки. Його п'ють до і після трапези, в обідню спеку і в будь який інший час.

Рекомендації для отримання максимальної користі:

    • Відсутність солодощів і різних наповнювачів
    • Температура від 50 до 60 градусів
    • Настоювання лише кілька секунд
    • Заварювання при температурі від 75 до 80 градусів
    • Використання тільки свіжої чайної заварки
    • Посуд невеликого об'єму

Для правильного і швидкого засвоювання китайського зеленого чаю у літній період необхідно дотримуватися три рекомендації: у міру гарячий, повільне чаювання і невеликі глотки. Настій сприяє розширенню судин, що знижує ймовірність перепадів тиску і зменшує навантаження на серцевий м'яз.

Охолоджувати або не охолоджувати?

Охолоджувати або не охолоджувати чай влітку?

Завдяки поширенню по Європі традиції охолоджувати напої, літній чай у багатьох асоціюється саме з цим процесом. Після заварювання охолоджують і відправляють в холодильник, а п'ють з льодом. В принципі в цьому немає нічого поганого, але і корисного теж мало. Звичайно, у перші миті прохолода розливається по тілу, але в той же час, це викликає захисну реакцію організму і підвищення температури тіла. Також не варто забувати про небезпеку застуди або ангіни.

Що стосується китайського чаю, то він не повинен охолоджуватися повністю, так як це сильно погіршує його якісні характеристики, смак і аромат. Якщо Ви все ж таки не хочете пити його гарячим, то варто злегка охолодити його, але не нижче кімнатної температури.

Також не забувайте про шкоду алкоголю в жарку погоду. Пара чашок чайного настою будуть набагато кориснішими і викличуть більш тонізуючий ефект, ніж найсвіжіше пиво.

Користь китайського чаю в спеку незаперечна. Спробуйте наступного разу втамувати спрагу саме цим напоєм і переконайтеся самі!