Шу чи Шен пуер: який кращий і корисніший?

Завдяки унікальним смаковим і корисним властивостям, пуер став популярним, і більш того, він цінується у всьому світі. У його складі міститься велика кількість вітамінів і мікроелементів, він стабілізує травний процес і виводить токсини. Пуер поділяється на два види — Шу і Шен, які виготовляються в південній китайській провінції Юннань. Даний напій виготовляють з однієї сировини, але за допомогою різних технологій. Завдяки цьому вирізняються його властивості, колір, смак і аромат.

Шу чи Шен пуер: який кращий і корисніший

Що об'єднує Шен і Шу пуер?

Шен з'явився ще в чотирнадцятому столітті, а Шу почали виробляти менше 50 років тому після розробки прискореного процесу ферментації, який при цьому не погіршує властивостей. Ці два види мають багато спільного:

    • Сировина. Верхні листки чайних кущів.
    • Форма. Найрозповсюдженішими являються млинці, цегла і розсипний чай, але також бувають різні складні форми.
    • Властивості. Профілактика захворювань і тонізуючий ефект.
    • Ферментація. Усе листя проходить цей процес, чим і відрізняє їх від звичайного чорного.
    • Кількість заварювань. Вартість цілком виправдана можливістю заварювати його декілька разів.

Тонкощі виробництва

На першому етапі виробництва процес не відрізняється. Різняться наступні дії з сировиною. Шен — чай, який отримують на першому етапі, а продукт більш тривалої ферментації — Шу. Колір другого набагато темніший, як в сухому, так і в завареному вигляді. Перший же має більш світлий, напівпрозорий відтінок.

Тонкощі виробництва Шу і Шен пуера

Смак і аромат

Шен має яскравий фруктовий аромат і насичений злегка кисленький смак із виразним солодким післясмаком. При тривалому заварюванні, чай починає гірчити, що також цінується любителями елітних чайних напоїв.

Аромат Шу пуеру більш глибокий, терпкий з помітними нотками диму. При цьому смак напою м'який, насичений, з присмаком горіха, шоколаду та дерева.

Вибір може залежати від особистих смакових вподобань і навіть від настрою. Головним же залишається висока якість сировини і ще декількох характеристик, на які варто звернути увагу, обираючи чай.

Як вибрати?

Шен підійде шанувальникам легкого смаку і світлих відтінків, а якщо ви більше любите терпкість і міцний чай — вибирайте Шу.

Як вибрати Шен і Шу пуер

Також при виборі, зверніть увагу на якісні характеристики:

    • Походження. Справжній пуер виготовляють виключно на півдні Китаю, що зазначено в державному стандарті.
    • Цілісність листя. Справжній чай має велике листя, які візуально оцінюються при розгляді млинця або при заварюванні чаю.
    • Стійкість. Насиченість заварки зберігається аж до 7 разів і далі поступово знижується.

Обидва види чаю гарні по своєму. Вам навіть не обов'язково вибирати, чергуючи напої в залежності від ситуації. Для вечірнього розслаблення підійде більше Шу, а якщо вранці вам потрібно бути бадьорим — випийте Шен. Також він допоможе впоратися з тяжкістю в шлунку, якщо ви переїли.

Приємних чаювань!