Все, що потрібно знати про китайський червоний чай

Все, що потрібно знати про китайський червоний чай

В європейських країнах червоний чай загальноприйнято називати чорним. Причиною цього є визначення виду чаю за кольором сухого чайного листя. Серед європейців червоним чаєм називають каркаде або ройбуш, хоч, по суті, вони не містять чаю. У Китаї ж називають червоним, тому що готовий напій має насичений червоно-коричневий відтінок.

Виготовлення

В європейських країнах чай вирощується і продається у величезних масштабах, але при цьому деякі тонкощі технологій виробництва не дотримуються. Справжній червоний китайський чай можна отримати безпосередньо в Китаї, і він проходить обробку традиційними способами.

Перший червоний чай не був отриманий спеціально, а став продуктом температурних перепадів і туманності. Надмірна прілість висушеного листя призвела до появи напою, який містить велику кількість ферментів, практично не окислюється, має приємний запах і смак. Особливості виготовлення впливають на якість готового настою. Наприклад, молоде листя, яке збирають в горах вважається еталоном.

Після збору, його на 15 годин викладають для висушування. Після розм'якшення, скручують вручну або механічним способом. Деякі сорти вимагають ще й здавлювання або не повного висушування.

Найвідоміші сорти

Найвідоміші сорти червоного чаю

    • Чжен Шань Сяо Чжун (Лапсанг Сушонг) — листя мають темно-червоний колір і запах смоли. Для отримання цих властивостей в якості сировини беруть тільки великі грубі листки, а потім закручують їх і підв'ялюють. Ферментацію проводять шляхом підігріву над вогнем від дров.
    • Хун Му Дань — настій отримують виключно з молодих листочків і бруньок, які акуратно зв'язують, надаючи форму квітки. Готовий напій має коричнево-червоний відтінок і терпкий присмак.
    • Гуй Хуа Хун Ча — росте в декількох китайських провінціях, готовий настій має темний медовий відтінок і солодкий присмак, що нагадує абрикос.
    • Ци Хун Маофен — вирощується в провінції Аньхой, червоного кольору і з приємним фруктово-квітковим запахом.
    • Дянь Хун — з провінції Юньнань, відносять до елітних сортів. Для його виробництва підходить лише найкращі молоді листочки з бруньками, а сам процес досить важкий і вимагає спеціальних навичок.
    • Цзінь Я Дянь Хун — той же Дянь Хун, тільки у виробництві задіяні виключно бруньки. Напій виходить золотистим і з медовим присмаком.

Користь червоного чаю:

    • Вміст речовин, які забезпечують відмінний аромат, смак і колір. Також вони створюють тонізуючий ефект і сприятливо діють на організм. Серед них найбільше флавоноїдів, органічних кислот, пігментів, таніну, хінонів, теїну, алкалоїдів, різних амінокислот, ефірних масел і т. д.
    • Вітамін А і каротин. Сприяють оздоровленню волосяного покриву, кісткових тканин, шкіри і зубів, мають захисну дію на дихальну систему і очі.
    • Вітаміни групи В. покращують роботу нервової і серцево-судинної системи, сприяють правильній роботі м'язових тканин і метаболізму.
    • Вітаміни С і РР. Сприятливо впливають на імунітет і зміцнюють кістки.
    • Вітамін К. покращує згортання крові і роботу печінки.

Як заварювати і зберігати червоний чай

Як заварювати і зберігати червоний чай

Серед шанувальників китайського чаю відомо багато варіантів заварювання. Найпростіший і один з найпопулярніших способів полягає в доведенні води до 90 градусів і поміщення невеликої кількості чайного листя в заварник. Далі його потрібно залити цією водою і відразу ж злити її. Це очистить настій і прибере смак і запах вогкості. Після цього потрібно повторно залити заварку і дати їй постояти 10 хвилин під кришкою.

У зберіганні немає особливих вимог. Головне, щоб ємність була герметичною, а місце прохолодним і сухим. При правильних умовах, зберігається до двох років.

Особливий метод ферментації дозволяє зберегти велику кількість корисних речовин і властивостей червоного чаю тривалий час. Постійне вживання напою стабілізує імунітет, психічне здоров'я і продовжує життя.

Відгуки

Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!
Написати відгук
Ім'я
E-mail
Відгук
Рейтинг
Вкажіть посилання на відео розміщені на Youtube.com (наприклад, https://www.youtube.com/watch?v=FlsCjmMhFmw)