Чай ГАБА
Габа чай (Цзя Е Лун ча)
Габа чай (佳 叶 龙 茶, Цзя Е Лун ча, Цзінь Бай Лун ча, Gabaron, «чай припадає до смаку») — це унікальна і досить молода категорія чаїв, яка стрімко набирає популярності у всьому світі. Габа чай ще називають «Розумним чаєм» за його здатність до збільшення мозкової активності. Головною відмінністю цього виду чаю є те, що внаслідок оригінальної технології виготовлення, в чайному листі міститься величезна кількість гамма-аміномасляної кислоти — ГАМК або Габа (англ. «GABA»).
Гамма-аміносмасляна кислота — це амінокислота, яка здійснює передачу нервових імпульсів між клітинами мозку і являється головним нейромедіатором центральної нервової системи. ГАМК (GABA) знижує активність нейронів і зменшує збудження нервових клітин, а також виявляє заспокійливу дію. Гамма-аміномасляна кислота необхідна для обміну речовин в головному мозку людини.
Технологія виробництва Габа чаю
Методика виготовлення чаю Габа була вперше розроблена в Японії у 1987 році, потім її поширили на Тайвань і в чайні провінції Китаю, які спеціалізуються на улунах.
Габа чай виробляється за стандартною технологією, яка включає в себе маніпуляції з виготовлення зеленого, червоного чаю і улунів, в залежності від виду і також включають операції із зав'ялення, скручування, ферментації і сушки.
Індивідуальна особливість у виробництві Габа чаю полягає в тому, що між ферментацією і сушінням, чайну сировину складають в металевий бокс без кисню, заповнений азотом. Отже, в безкисневому середовищі під впливом азоту, високої температури і тиску, глутамін, який міститься в чайних листочках трансформується в ГАМК, а також аланін з аспаргіна.
В залежності від використаної сировини і технології виробництва чаю, розрізняють кілька різновидів Габа чаю:
- зелений Габа чай проходить період ферментації близько 6-8 годин. В результаті чого отримуємо настій золотисто-зеленого кольору з ніжним смаком і освіжаючим ароматом;
- улун Габа чай: світлий і темний. Серед улунів найбільш популярним і якісним вважається Габа Алішань, тому що чайну сировину вирощують в екологічній зоні Тайваню. Напій Габа Алішань має чистий, ніжно-бурштиновий колір з м'яким смаком і квітковим ароматом;
- червоний Габа чай виготовляється в результаті тривалого окислення від 2 до 4 тижнів. Напій червоного Габа чаю має золотисто-червоний колір, з квітковим ароматом і соковитим, злегка терпким смаком.
Як заварювати Габа чай?
Щоб отримати задоволення від корисного і смачного чайного напою, необхідно як слід його заварити враховуючи ступінь окислення. Рекомендується заварювати цей чай у фарфоровому або скляному посуді, щільно закриваючи кришкою.
- нагрійте посуд для заварювання, обдавши її гарячою водою;
- покладіть на дно посуду 3-6 грами чайного листя на 100-150 мл води;
- залийте водою, температура якої 80-90 градусів;
- перша заварка триває 1-3 секунди і призначена для розкриття і очищення чайного листка. Цю заварку пити не слід, її потрібно злити;
після того як «вмили» лист друга заварка має бути витримана від 3 до 30 секунд і з кожним наступним заварюванням збільшувати час настоювання приблизно на 10-15 секунд
Основні корисні властивості Габа чаю.
Габа чай має унікальний вплив на організм людини, він незамінний при розумових і фізичних навантаженнях, стресі.
Регулярне вживання чайного напою:
- виводить з депресії;
- активізує роботу головного мозку;
- підвищує пам'ять і концентрацію уваги;
- позбавляє від тривожності;
- покращує самопочуття;
- нормалізує травлення;
- стимулює обмін речовин;
- знижує і нормалізує кров'яний тиск;
- допомагає при похмільному синдромі.
Оцініть вишуканий смак Габа чаю, і безтурботність, чудове самопочуття, висока працездатність гарантовані!
Приємних чаювань!
Зберігати сировину Габа чаю необхідно в темному, сухому, прохолодному місці, без сторонніх запахів в герметичній, непрозорій посуді. Термін придатності приблизно складає два роки. Чим вище ступінь ферментації, тим довше він може зберігатися.