Китайський зелений чай

12 товарів

Зелений чай (Люй Ча)

Зелений чай (Люй Ча, 绿茶) — один із самих популярних видів китайського чаю. Він відноситься до категорії майже неферментованих чаїв, ступінь ферментації становить не більше 5 %. Розпізнати зелений чай за зовнішнім виглядом дуже легко за зеленим кольором сировини, який варіює від світлого до темного. В ароматі висохлого листя відчуваються ніжні трав'янисті і трошки смажені відтінки, а заварений чай виділяє квіткові нотки.

Зелений чай виробляють у 18 провінціях Китаю, особливо знамениті чайні плантації розташовані в «Золотому трикутнику» — область провінції Аньси, Цзянсі, Чжецзян.

Китайський зелений чай

Технологія виробництва зеленого китайського чаю

Чайну сировину збирають вручну, до шести разів на рік. Високоцінні чаї — весняного збору, які збирають на початку квітня. З літньго збору чайної сировини виготовляють більш дешевші чаї.

Технологія виготовлення китайського зеленого чаю включає 4 основних етапи:

    • зав'ялення

на цьому етапі виробництва лист втрачає вологу і пружність. Таким чином, не порушивши цілісності листа можна легко створити чаїнкам потрібну форму

    • фіксація зелені

на цій стадії дуже швидко обсмажується чайний лист високою температурою (приблизно 200°С). У той же час зелень залишається, а білок згортається і в результаті зупиняються обмінні процеси, цілющі речовини «консервуються» до заварювання чаю

    • скручування

у цей період листочкам надають остаточної форми, відповідну до сорту.

    • просушування

ця операція виконується з метою остаточного усунення вологи з сировини і формування дивовижного чайного аромату.

Головною особливістю, яка відрізняє виготовлення зеленого чаю від інших відомих видів є технологія обробки, завдяки якої не відбувається ферментація.

Технологія виготовлення китайського зеленого чаю

Сорти зеленого китайського чаю

Зелені чаї поділяють на різноманітні сорти приймаючи до уваги основні параметри — підвид чайної рослини, місце вирощування, методику збору сировини, технологію переробки, форму листочка і якість сировини.

Серед зелених сортів особливо популярними і відомими є:

Всі сорти китайського зеленого чаю відрізняються багатьма нюансами, у кожного є неперевершена оригінальність, яка відкривається поступово.

Як заварювати зелений чай

Для заварювання зеленого китайського чаю відмінно підійде порцеляновий або скляний посуд, але найкраще заварювати у високому скляному стакані з подвійними стінками, щоб побачити красивий рух чаїнок і пишність настою. Також можна заварювати в порцеляновій гайвані без кришки, щоб чай не запарився.

Воду для приготування настою треба взяти м'яку і якісну.

Основні рекомендації при заварюванні зеленого китайського чаю:

    • перед заварюванням рекомендуємо розігріти чайну посуду гарячою водою;
    • покладіть на дно ємності 5-7 грам чайної сировини на 100-150 мл води і залийте кип'яченою і охолодженою водою до температури 70-85 °C, і почекавши кілька секунд, перша заварка зливається, використовується для очищення і підготовки чайного листа до заварювання напою. Чим більше бруньок і ніжніше листя, тим нижчою повинна бути температура води для розкриття смаку і аромату настою.
    • перша заварка зеленого чаю триває 5-10 секунд, а час кожної наступної заварки збільшуємо в середньому на 5-10 секунд за попередню;
    • зливайте настій повністю, не дозволяючи чаїнкам залишатися у воді;
    • при заварці чаю «проливом», він витримує близько 5-10 заварювань (залежно від сортності та властивості чайної сировини);
    • коректуйте температуру води і час приготування самостійно в залежності від індивідуальних уподобань.

Заварювання китайського зеленого чаю

Корисні властивості зеленого китайського чаю

Зелений чай налічує понад 500 корисних елементів, 450 органічних сполук, вітаміни, кофеїн, теїн, мікроелементи і макроелементи, катехіни.

Регулярне споживання чайного напою:

    • підвищує імунітет, а також здоров'я зубів і волосся;
    • піднімає настрій і підвищує працездатність;
    • знижує частину вільних радикалів, що знижує ризик утворення ракових пухлин;
    • активізує розумові здібності і фізичну активність;
    • уповільнює розвиток серцево-судинних захворювань, покращує еластичність судин;
    • запобігає виникненню холестеринових бляшок;
    • надає загальнозміцнюючу дію, підвищує захисні сили організму;
    • покращує стан шкіри підтримуючи гарний зовнішній вигляд;
    • сприяє схудненню.

На сьогоднішній день вчені відкривають новітні властивості позитивного впливу напою зеленого чаю на організм людини.

Душевних чаювань!

Як зберігати зелений китайський чай

Зберігати сировину зеленого чаю необхідно в темному, сухому і прохолодному місці, без сторонніх запахів у непрозорій і герметичній ємності. У паперових пакетиках зелений чай зберігати не рекомендується, так як вони нещільно прилягають і пропускають вологість, із-за чого якість чаю швидко погіршиться.

У розділі зелений чай інтернет-магазину Nicetea у Вас є можливість придбати оригінальний китайський зелений чай. Купити зелений китайський чай у Києві можна з кур'єрською доставкою або забрати своє замовлення самостійно з нашого магазину. Продаж китайського зеленого чаю здійснюється на всій території України.