Гайвані
Китайські гайвані для чаю
Гайвань — це традиційна китайська посуда для чаювання. Поява датується в 14-15 столітті, у часи переходу від китайців пресованого і порошкового чаю до листового. Якщо перевести ієрогліфи Гай Вань на українську, то дослівно виходить «чашка з блюдцем». Існує й інша назва — «Сянь Цай Вань», що перекладається, як чаша трьох основ. Це назва активно використовувалося в колі буддійських і даоських подвижників, відображаючи їх релігійні концепції. Так блюдце символізує землю, вказуючи на укорінення, зв'язок з предками і опору. Кришка була символом неба, вказуючи на божественне початок і вселенську мудрість. Сама чашка позначала людину, що знаходиться між небом і землею, вказуючи на те, що лише у злагоді з небом і землею можна досягти гармонії і рівноваги. Крім алегорії і містичних значень, кожна складова частина гайвані має конкретну матеріальну задачу.
Кришка виконує відразу кілька функцій:
- перевертаючи кришку можна контролювати процес заварювання, помішувати чайне листя, збагачуючи настій киснем;
- на кришці залишається аромат чаю, користуючись цим можна визначити свіжість і якість;
- кришка так само служить фільтром і при правильному розташуванні не дає листю потрапити в рот або в чахай.
Блюдце служить:
- в першу чергу для терморегуляції і збору пролитої рідини;
- по-друге блюдце служить для зручності тримання гайвані;
- так само на блюдце можна висипати спитий чайний лист для детального вивчення.
Сама чашка є алхімічною посудиною, де відбувається весь процес заварювання чаю. Так само її можна використовувати в якості піали або мірної ємності.
Як використовувати гайвань
Приготування чаю в гайвані просте, але для обережного поводження з ним може знадобитися деяка практика.
- Спочатку розігрійте посуд: налийте гарячу воду в чашу для гайвані, при бажанні перелийте воду в піали, потім злийте воду.
- Після чого додайте чайне листя в чашу.
- Повільно налийте гарячу воду на листя трохи нижче країв, потім трохи порухайте листя кришкою, перш ніж закрити нею гайвань. Дайте чаю настоятися.
- Коли все буде готово, злегка нахиліть кришку, щоб створити невеликий зазор, потім тримайте чашу за краї однією рукою, утримуючи кришку вказівним пальцем, щоб розлити чай у чашки або глечик для чаю - Chahai або просто пийте прямо з гайвані, використовуючи кришку, щоб заблокувати листя.
Якщо чай підходить для багаторазового заварювання, не пропустіть другу або третю заварку! Щоб отримати максимальну віддачу від чайного листя, для кожного наступного заварювання переконайтеся, що вода трохи гарячіша, а час настоювання коротший,.
Догляд
Гайвань не вимагає особливого догляду. Після кожного чаювання її обполіскують чистою водою без миючих засобів, просушують і зберігають далеко від запахів. Чайну посуду бажано не протирати.
У розділі гайвані інтернет-магазину чаю Nicetea у Вас є можливість придбати оригінальну китайську керамічну, фарфорову або скляну гайвань. Купити гайвань в Києві можна з кур'єрською доставкою або забрати своє замовлення самостійно в будь-який зручний для Вас час. Продаж гайваней здійснюється на всій території України.