Китайський чай Пуер Шен (зелений)

33 товари

Китайський чай Пуер Шен (сирий, живий, зелений)

Шен Пуер (кит. 生 茶, піньінь: shēngchá, «зелений Пуер», «сирий, живий, необроблений чай», «Шен Ча») — це постферментований чай, який виготовляється в китайській провінції Юньнань. Власне з Шен пуер розпочинається древня історія народження чаю та його історія вдосконалення. Більше 2 тис. років тому траспортні сполучення були зовсім нерозвинені і чай між містами і країнами перевозили кінними колонами дуже-дуже довго по часу. Умови перевезення поперемінно то у вологому, то у теплому кліматичному середовищі сприяли повільній ферментації «Шен Ча» в дорозі, з чаю зникала гіркота, яка характерна для молодого чаю і відкривалися фантастичні, яскраві, багатогранні смакові властивості. Оригінальність і унікальність цього різновиду чаю полягає в наступному: Шен Пуер можна зберігати протягом десятиліть і чай не буде втрачати своїх смакових якостей, а навпаки стане в рази смачнішим і ароматнішим.

Китайський чай Пуер Шен

Технологія виробництва Шен Пуер

Для виготовлення Пуер застосовують в якості сировини гілочку з 2-4 великими, буро-зеленими листочками і брунькою покриту білим ворсом. Збирають сировину з дерев, які досягли від 1 до 20 метрів висоти і називають їх «Цяо Му», що в перекладі з китайської «Високе дерево». Чим старіша рослина, тим якіснішим і смачнішим можна приготувати Шен Пуер.

Технологія виготовлення Шен Пуер містить 5 послідовних операцій:

•    Шайцін 晒 青 (підв'ялювання на сонці) — зменшення вологи в чайному листі на 25-30%;

•    Шацін 杀青 (фіксація зелені) — зупинка процесів в листку. Забезпечується це завдяки дії на листок високої температури;

•    Жоунянь, 揉捻 (скручування або надання форми чайній сировині). Цю операцію виконують вручну або на спеціальних установках;

•    Ганьцзао 干燥 (фінальна сушка);

•    Пресовка чаю 圧 制, надання форми. Найкращим вважається кам'яне пресування (ручне), так як при ручному пресуванні залишається досить «пір» для циркуляції повітря в спресованій формі, необхідної для нормального перебігу процесу ферментації.

З часом якість чаю Шен Пуер стає тільки кращою, на відміну від інших видів, які, як правило, з часом втрачають свою користь і смак.

Технологія виробництва Шен Пуер

Основні смакові властивості зеленого Шен Пуер

В результаті особливої технології виробництва, «Шен Ча» має неповторний смак і особливий аромат.

Основні смакові властивості зеленого Шен Пуер

У високоякісних Шен Пуер можливо розпізнати ні з чим незрівнянну смакову палітру, в якій поєднуються нотки сушених фруктів, меду з м'якою кислинкою і довгим солодким присмаком. І все це має свої переливи, яскравість, потужність. Молодий Шен енергійний, злегка різкий, як за впливом, так і смаковими властивостями. Витриманий чай більше 5 років стає набагато цікавішим, аромат і смак захоплюють об'ємністю відтінків. Чим старший Шен Пуер, витриманий більше 10 років, тим він спокійніший, м'якший і глибший.

Як заварювати китайський Шен Пуер

Для того, щоб повною мірою насолодитися смаком і ароматом неймовірного чаю Шен Пуер ми рекомендуємо:

- підготувати якісну воду, яка впливає на смак чаю. Ідеально підійде вода з чистого джерела — джерельна, бутильована або фільтрована;

- воду нагріти для молодого Шену до температури 80 °C, а для витриманого — 85 °C.

- прогріти окропом посуд для приготування чаю;

- покласти в заварник сухої заварки — 3-5 грам на 100-120 мл гарячої води;

- залити чай водою рекомендованої температури і відразу ж першу заварку злити для того, щоб розкрився чайний листок і промився від пилу;

- потім залити і настоювати від 10 до 15 секунд, збільшуючи час з кожною другою заваркою на 5-10 секунд. Готувати напій і розливати, поки аромат і смак не почне зменшуватися. Неквапливо ковток за ковтком знайомтеся з кожним новим протокою, а довгий післясмак дасть можливість якомога більше збільшити насолоду від чайної церемонії.

Рекомендуємо експериментувати з кількістю чайної сировини і коригувати тривалість настоювання, щоб зробити свій чай кращим відповідно до індивідуальних вподобань.

Як заварювати Шен Пуер

Корисні властивості чаю Шен Пуер:

- наповнює життєвою енергією;

- має загальнозміцнювальний вплив на організм і покращує стійкість до застудних захворювань;

- нормалізує травлення, позитивно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту, розщеплює жири;

- покращує циркуляцію крові, очищає судини;

- активізує метаболізм, сприяє схудненню;

- тонізує, призводить до ладу нервову систему і думки;

- збільшує працездатність, надає сил. Рекомендується пити чай Шен Пуер перед тренуваннями;

- підвищує розумові здібності;

- знижує рівень цукру і холестерину в крові;

Шен Пуер — цe напій, який має тонізуючий ефект, що забезпечує швидке пробудження і відчуття приливу сили і бадьорості на цілий день.