Чай Пуер Шу (чорний)

107 шт

Китайський чай Пуер Шу (зістарений, готовий, чорний)

Шу Пуер (кит. 熟 茶, піньінь: shúchá, «зрілий чай», «витриманий чай», «зістарений, чорний чай», «Шу Ча») — це постферментований, дуже популярний різновид чаю, який виготовляється в китайській провінції Юньнань. Вперше цей чай з'явився відносно недавно — в 70-х роках XX століття, але за такий короткий період часу привернув увагу великої кількості шанувальників. Зацікавленість до цього сорту чаю з'явилася з ростом потреби на якісні чаї. Внаслідок чого, було винайдено оригінальну технологію штучної ферментації зі скороченням часу на дозрівання чайної сировини.

Китайський чай Пуер Шу

Технологія виробництва Шу Пуер

Відмітна особливість виготовлення чаю Шу Пуер полягає в тому, що за маленький період часу чайні майстри виготовляють чай, подібний на зістарений природним способом Шен Пуер. Це здійснюється завдяки технології вологого скиртування чайної сировини «Водуй» (渥 堆, «Мокра купа»). Принцип цієї роботи зводиться до того, що Шен Пуер складається в скирти, змочується водою і залишається на кілька тижнів для ферментації, періодично помішуючи і контролюючи вологість і температуру. Завдяки високій температурі і достатній вологості в скиртах починається процес бродіння, завдяки чому, чай починає швидко ферментуватися. У разі, якщо для Шен Пуер потрібно більше 15 років, щоб перетворитися в темний (зрілий), то Шу Пуер стає таким за 45-60 днів.

Основні смакові властивості чаю Шу Пуер

Завдяки унікальній технології виробництва Шу Пуер чай набуває магічний, чудовий смак. Описати в 3-х словах цей чай можна так — зрілий, збалансований і глибокий. Палітра смаків і ароматів до такої міри глибока і об'ємна, що давати характеристику можна нескінченно. У загальних рисах можна охарактеризувати, що якісний Пуер поєднує в собі приємні, оксамитові нотки і відтінки горіха, шоколаду, карамелі, сухофруктів з м'якими землистими відтінками і тонким деревним ароматом. Згодом якість Шу Пуер також змінюється, як і Шен Пуер, але не на стільки кардинально. Шу Пуер буває, як розсипний, так і пресований у формі млинця, гнізда, цегли, точи і др.форм. Різновидів цього чаю, рецептів і тонкощів виготовлення дуже-дуже багато. Певний регіон, чайна фабрика і фермерське господарство користується популярністю в приготуванні шедевра чайного ремесла.

Як заварювати китайський Шу Пуер

Для того, щоб повністю насолодитися смаком і ароматом благородного напою «Шу Ча» слід дотримуватися кількох простих рекомендацій:

- насамперед необхідно підготувати якісну воду, яка впливає на смак чайного напою. Ідеально підійде вода з чистого джерела — джерельна, бутельована вода або фільтрована;

- воду нагріти до температури 95-98 °C;

- прогріти окропом посуд для приготування чаю;

- покласти в ємність для заварювання 4-6 грам сухої заварки (на 100 мл води);

- залити чай водою потрібної температури і відразу ж першу і другу заварки злити, для того, щоб розкрити чайне листя і змити пил і крихту;

- потім залити і настоювати від 10 до 40 секунд, збільшуючи час з кожною другою заваркою на 15-30 секунд. Заварюйте, поки аромат і смак не почне зменшуватися. Неквапливо знайомтеся з кожним новим «проливом».

Як заварювати Шу Пуер

Як заварювати Шу Пуер в термосі об'ємом 1 літр

Сорт чаю Шу Пуер добре підходить для заварювання в термосі, так як він не боїться окропу і тривалого знаходження у воді. При правильних пропорціях він ніколи не буде гірчити, матиме густий і темний настій, з ароматом горіху, чорносливу, кори старого дерева, квітів, печива, кураги, що залежить від сорту чаю Шу Пуер.

Для заварювання чаю Шу Пуер в термосі потрібно мати: хороший, якісний Шу Пуер, джерельну, бутильовану або фільтровану воду, термос, чайне сито.

Крок 1. Термос, в якому буде заварюватися чай, необхідно попередньо обдати окропом. Прогріти.

Крок 2. Якщо це пресований Шу Пуер, необхідно відокремити потрібну кількість чаю (8-10 грам). Для цього зручніше користуватися спеціальним Пуерни ножем (його рух відбувається не поперек, а уздовж чайного листя, спочатку розшаровується корж). Якщо немає Пуерного ножа, можна обережно скористатися звичайним ножем або руками. Розламуйте корж обережно розхитуючими рухами, намагаючись максимально зберегти цілісність спресованого чайного листя. Пресований Пуер хорошої якості повинен розбиратися шарами.

Крок 3. Промиваємо чай кілька разів, поклавши заварку в сито. Таким чином, ми змиваємо пил з пуеру і насичуємо його водою, щоб краще розкрити смак і аромат чаю.

Крок 4. У прогрітий термос насипати промитої заварки і залити окропом, залишивши невелику повітряну пробку, щоб заварка краще заварилася.

Крок 5. Процес настоювання довгим не буде: через 60 хвилин чай можна розливати і пити. Через годину, дві, три і з кожною годиною чай буде змінюватися, ставати все густішим і обʼємнішим. Якщо напій здасться занадто міцним, його слід просто розбавити водою. Для правильного заварювання Пуера Ви з часом повинні навчитися «відчувати свій чай», тобто знаходити правильне співвідношення кількості чаю, води, часу витримки і температури, оскільки кожен Пуер є індивідуальним не тільки за походженням сировини, але і за способом виробництва, часу і умов зберігання. Чай, заварений в термосі, завжди виручить мандрівників, рибалок, любителів погуляти по лісу і дачників. Гарячий чай на свіжому повітрі сприймається зовсім не так, як у звичній міській обстановці. Вживати Шу Пуер прийнято маленькими порціями, щоб оцінити не тільки смак, але і післясмак.

Зберігати Шу Пуер необхідно в добре провітрюваних приміщеннях з середньою вологістю.

Корисні властивості чаю Шу Пуер:

Корисні властивості чаю Шу Пуер

- має загальнозміцнювальний вплив на організму і підвищує стійкість до застудних захворювань;

- нормалізує травлення, позитивно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту, розщеплює жири;

- сприяє схудненню;

- тонізує, зміцнює нервову систему, прояснює розум;

- збільшує працездатність, надає сил. Рекмоендується пити чай Шу Пуер перед тренуванням;

- покращує колір і структуру шкіри;

- знижує рівень цукру і холестерину в крові;

Пуер - це напій, який дарує задоволення і заспокоєння, бадьорить тіло, дає початок почуттям і просвітлює думки.

У розділі Пуер Шу інтернет-магазину чаю Nicetea у Вас є можливість придбати оригінальний китайський чай Шу Пуер. Купити чай Шу Пуер в Києві можна з кур'єрською доставкою або забрати своє замовлення самостійно в будь-який зручний для Вас час. Продаж Шу Пуеру здійснюється на всій території України.