Червоний китайський чай
Китайський червоний чай (в Європі називається чорним)
Червоний чай (Хун Ча, 红茶) — це розкішний повністю ферментований китайський чай. Він отримав свою назву «ЧЕРВОНИЙ» за приголомшливо гарний колір настою, який нагадує своїм відтінком захід сонця з домінуванням жовтувато-коричневих, темно-червоних, медово-бурштинових тонів.
Під поняттям «ЧЕРВОНИЙ ЧАЙ» європейці і китайці мають на увазі зовсім різні судження. В Європі класифікуються, як чорний чай, а в Піднебесній — як червоний. Європейці сортують благородний напій, виходячи з забарвлення сухої сировини, а китайці — з концентрованого, глибокого червонувато-коричневого відтінку настою.
Колискою червоного чаю є місцевість гори Уїшань провінції Фуцзянь.
Про появу червоного чаю розповідає легенда: «у ХVІІ столітті в період правління династії Цін просушування зібраного чайного матеріалу була припинена з причини військових дій. Але корінні жителі прийняли рішення ризикнути і швидко висушити чайну сировину над багаттям із соснових дров, в результаті цього і з'явився новий різновид чаю з вишуканим димним ароматом соснового багаття під назвою «Чженшань Сяочжун».
Збір чайного листя і технологія виробництва червоного чаю
Для того, щоб приготувати високоякісний чай, рано вранці з рослин зривають лише нерозкриту бруньку і ніжні листочки.
Технологія виготовлення червоного чаю відрізняється від технології обробки байхового чаю перебігом ферментації. У червоного китайського чаю окисненню піддається тільки окраїна листкової пластини і частина поверхні, а у байхового весь листок.
Методика виготовлення червоних чаїв охоплює 4 операції:
- зав'ялення. На цьому етапі чайний лист втрачає частину вологи і стає гнучким і пластичним;
- скручування. Ручним або автоматизованим способом листя щільно з виділенням соку скручуються в трубочки;
- ферментація (окислення). Скручені листки проходять процес ферментації — окислення. Ступінь ферментації червоного чаю становить — 45-60%;
- сушіння (смаження). Просушування розжареним повітрям припиняє ферментацію, і сприяє вдосконаленню смаку.
Сорти червоного китайського чаю
Червоні чаї поділяються на безліч сортів. У кожного сорту є своя методика, способи та секрети приготування цього вишуканого чаю. Чаїнки червоного чаю, залежно від сорту, різняться формою. У високоякісних червоних чаях листочки згорнуті поздовжньо і чаїнки виглядають як джгутики. Темно-коричневий колір з ледь видимим відблиском чаїнок — властивий всім сортам червоного китайського чаю. В залежності від місця зростання чайного куща, сировини, застосовуваного у виробництві, а також методики обробки китайські червоні чаї розділені на сорти:
Всі сорти китайського червоного чаю мають відмітну особливість, але кожен оригінальний по-своєму.
Основні якості і особливості червоного китайського чаю
- чайна сировина має рудувато-коричневий відтінок;
- при заварюванні червоний чай дає гарний, інтенсивний червонувато-коричневий, запашний пряно-пікантний аромат настою;
- у смаку виділяється: щільність, солодкість, бархатистість з незвичайним присмаком;
Як заварювати червоний китайський чай?
Щоб розкрити смак і аромат червоного чаю, щоб він передав цілющі і корисні властивості напою, чай необхідно як слід заварювати.
Для приготування червоних чаїв рекомендується використовувати глиняний і порцеляновий посуд, а також скляний.
Основні рекомендації при заварюванні червоного китайського чаю:
- розігрійте чайну посуду обдавши гарячою водою, і висушивши її;
- покладіть на дно ємності 3-5 грам чайної сировини на 100-150 мл води і залийте дуже гарячою водою, температура якої становить 95-98 °C;
- перша заварка триває 3-5 секунд, і призначена для промивання чайного листа і розкриття аромату і смаку. Цю заварку пити не слід, її потрібно злити;
- після того, як «вмили» чайний лист друга заварка повинна витримуватися 30-60 секунд, і кожна наступна збільшується приблизно на 1-2 хвилини. Зливайте настій повністю, не дозволяючи чаю залишатися у воді;
- при приготуванні чаю «проливом», він витримує від 3 до 5 заварювань (в залежності від властивостей чайної сировини і сорту);
- коригуйте температуру води і час приготування самостійно в залежності від індивідуальних уподобань.
Напій червоного чаю допускається пити в ранковий і вечірній час, коригуючи тривалість приготування. Піала міцного червоного чаю, випита вранці наповнить життєрадісністю, бадьорістю і силою, а слабенький настій випитий ввечері забезпечить спокій і безтурботний сон.
Корисні властивості китайського червоного чаю
Червоний чай багатий вітамінами, амінокислотами, поліфенолами, антиоксидантами, мікроелементами і тому він дуже корисний для здоров'я людини.
Регулярне вживання напою червоного чаю:
- запобігає хронічним захворюванням;
- підсилює опірність організму інфекціям дихальних органів;
- покращує мікрофлору кишечника;
- захищає слизову оболонку шлунково-кишкового тракту;
- допомагає зміцненню кісток, зубів, ясен і посиленню росту волосся;
- регулює засвоєння і переварювання їжі, прискорюючи обмін речовин;
- налагоджує роботу серця і нормалізує кровообіг, а також згортання крові;
- зменшує рівень холестерину в крові;
- покращує пам'ять, стимулює розумову і фізичну активність;
- допомагає при похміллі.
УВАГА!
Червоний чай небажано вживати:
- дітям, тому що він прискорює обмін речовин.
- людям з дефіцитом заліза в організмі, тому що ферменти, які входять до складу чаю гальмують всмоктування заліза організмом.
При підвищеному артеріальному тиску рекомендується зменшити застосування напою до однієї чашки в день.
Душевних чаювань!
Зберігати сировину червоного китайського чаю необхідно в темному, сухому, прохолодному місці, без сторонніх запахів у непрозорій і герметичній посуді.
Червоний чай має термін придатності приблизно два роки.
У цьому розділі інтернет-магазину чаю Nicetea у Вас є можливість придбати оригінальний китайський червоний чай. Купити червоний чай в Києві можна з кур'єрською доставкою або забрати своє замовлення самостійно з нашого магазину. Продаж червоного чаю здійснюється на всій території України.