Китайський чай Улун

49 товарів

Китайський чай Улун (бірюзовий чай)

Улун (Цин-Ча, 乌龙茶, «Чорний дракон», «бірюзовий», «синьо-зелений») — це один з найрізноманітніших і затребуваних китайських чаїв, оскільки в ньому поєднуються найліпші властивості зеленого і червоного, а також за ступенем ферментації він розташовується між вищевказаними чаями. Сировина окислюється на 40-60 %, ферментується не весь листочок, а лише кромка і частинка поверхні. Серединка залишається незмінною, що і обумовлює приємне відчуття і приємний аромат напою.

     Про походження Улуна розповідає легенда: «коли фермер на ім'я У Лун Ван зібрав сировину зеленого чаю, він склав свіжі листочки в плетений кошик з бамбуку, а потім побіг спускатися з гори полюючи на зайця. Поки він біг, зібраний матеріал ворушився і перетирався між собою виділяючи сік і власне завдяки цьому процесу аромат став квітковим, а смак чудовим. Чайні шанувальники, спробувавши настій були в захваті і дали йому назву на честь фермера — УЛУН. Легенда свідчить, що процедура «струшування» є ключовою. Оскільки в процесі струшування зелені чайні листки стикаються один з одним, що призводить до руйнування краю листочка, відбувається процес окислення, який утворює червоно-зелений колір листа, що є найбільш характерною особливістю для групи Улуна».

Збір чайного листя і технологія виробництва китайського Улуна

Рослини, з яких виробляють Улун, дуже вимогливі. Вони потребують дуже гарних умовах вирощування з ретельною турботою.

Сировину збирають в чотири періоди, які розділені на 24 сезони. Один сезон збору займає 15 днів. Починають збір в кінці квітня і закінчують в листопаді. Високоякісним значиться чай, зібраний навесні — ароматний, а восени — збалансований за смаком. Низькоякісний — літній.  Збір сировини відбувається після формування і дозрівання листя. Відбирається три, чотири і навіть п'ять м'ясистих, зрілих і великих листочків.

Збір чайного листя і технологія виробництва китайського Улуна

Методика виготовлення китайського Улуна охоплює 7 основних етапів:

    • зав'ялення (вейдяо). Цей етап включає зав'ялення чайного листя на сонці, а потім охолодження в прохолодному приміщенні, щоб чайний листок став "живим". Підв'ялювання на сонці і в приміщенні повторюють кілька разів, поки лист не втратить частину вологи і не стане гнучким і пластичним;
    • струшування (цзоцин). Листя підкидають і струшують з різноманітною силою, з наміром пошкодження поверхневого шару, щоб підготувати його до окислення. Після струшування чайну сировину розміщують на стелажах в прохолодному і вологому складі для окислення, поки листя не пожовтіє. 
    • вбивство зелені (шацин). На цьому етапі чайне листя дуже швидко обсмажують в казанках, внаслідок чого він змінює свіжість на аромат готового чаю;
    • скручування (жоунянь). Ручним або автоматизованим способом листя щільно з виділенням соку скручують і мнуть, поки сировина ще гаряча;
    • сушіння (хунбей). Прогрів на вугіллі, цей процес відбувається у кілька етапів. Далі відбувається просушування низькою температурою (чжубей) з метою зупинки повільної ферментації;
    • повторне скручування для світлих сортів. Тепленькі листочки вдруге скручують у кулясту форму.
    • томління для темних сортів. Для цього виду проводять повільне томління на деревному вугіллі, і тому чай набуває темний колір і пряний аромат.
    • фінальне просушування. При високій температурі сировина просушується, щоб зупинити ферментацію.

    Сорти китайського Улуна

    Різноманітність цієї групи вражаюча. Поєднання різноманітних факторів — регіон розташування чайної плантації, різновид кущів, технологія виготовлення, способи і секрети обробки сировини   породжують велику кількість сортів.

    У залежності від ступеня ферментації Улун поділяється на:

    • світлий — це слабоферментированный (ступінь окислення становить від 25 до 40 %), близький до зеленого чаю, настій зеленого відтінку. Головною відмітною особливістю цього виду є форма — щільно скручені в кульки чаїнки зеленого кольору, квітковий аромат, м'який і ніжний смак напою.

    Світлий Улун

    найвідоміші світлі Улуни:

         - Алішань — один з найбільш дорогих і визнаних тайваньських гірських Улунів з соковитим, фруктовим ароматом і шовковистим смаком.

         - Дун Дін (Улун з Морозного Піку)   чудовий чай з яскравим ароматом і ніжним відчуттям.

         - Женьшеневий — дуже цілющий чай з яскраво вираженим ароматом женьшеню і з солодким присмаком.

         - Лішань   цей улун відомий за свій сильний і чудовий фруктовий аромат, який зберігається протягом всього чаювання.

         - Молочний   ароматний тайванський Улун, який пахне молочними нотками з вершково-карамельним смаком.

         - Си Лі Чунь (Весна чотирьох сезонів) — це чай з квітковим ароматом і весняним смаком, в якому відчувається енергетика свіжості, а також більш економічний, ніж інші тайванські чаї. Делікатно і приємно розкривається протягом чаювання.

         - Ті Гуань Інь (Залізна Богиня Милосердя)   знаменитий і улюблений Улун, який характеризується чудовим квітковим ароматом з відтінками ніжного бузку.

         - Цуй Юй (Нефритовий Улун)   розкішний тайванський Улун з чудовим ароматом і вишуканим смаком.

         - Шань Лінь Сі («Струмок хвойного лісу» чи «Струмок гірського лісу»   багатогранний і глибокий тайванський високогірний Улун, який відкривається при заварюванні поступово, міняючись від проливу до проливу — ароматом хвої, фруктів, трав і квітів.

         - Шуй Сянь світлий   ніжний, та трохи загадковий, а також оригінальний своїм зручнм фасуванням у вигляді невеликих брикетиків.

     

    • темний улун — це сильноферментований (ступінь ферментації становить 40-70 %), близький до червоного чаю. Чаїнки поздовжньо скручені, дуже темного кольору. Смак — яскравий, соковитий, сильний.

    Темний Улун

    найзнаменитіші темні Улуни:

         - Да Хун Пао (Великий Червоний Халат)   легендарний, гірський чай. Володіє довгим і глибоким духмяним ароматом із солодкувато-фруктовим післясмаком.

         - Дун Фан Мей Жень (Східна красуня)   рідкісний і незвичайний сорт, який готовий дивувати своїм приємним фруктовим ароматом і квітково-медовим смаком.

         - Жоу Гуй (Юй Гуй)   незвичайний! Він характеризується терпкуватим смаком і приємним ароматом кориці.

         - Ті Гуань Інь чорний   унікальний чай з димним ароматом! Це свіжий Ті Гуань Інь підсмажений на дровах в глиняній печі.

         - Ті Балію (Залізний Архат)   найбільш давній гірський улун, вищої якості з п'янким пряно-фруктовим ароматом. Багатогранний, глибокий чай з «чоловічим характером», має сильний вплив на організм. Настій має вершково-медовий смак з легкою ягідної кислинкою.

         - Фен Хуан Дань Цун (Одинокі кущі з гори Фенікса)   чайні кущі ростуть на схилі гори Фенікс. Настій наділений злагодженим квітково-медовим смаком і легким освіжаючим ароматом.

         - Шуй Сянь   незвичайний гірський чай, дуже ніжний і відмінно збалансований за смаком і впливом.

    Як заварювати китайський чай Улун?

    Щоб насолодитися піалкою незрівнянного настою, необхідно правильно приготувати його в залежності від сорту і ступеню ферментації. Бажано заварювати цей вид у фарфоровій або глиняній посуді, обов'язково накриваючи кришкою. Улуни можна заварювати по-всякому, ми опишемо лише загальні рекомендації.

    Як заварювати китайський чай Улун?

    • розігрійте заварочну ємність гарячою водою;
    • покладіть на дно ємності 3-5 грам чайної сировини на 100-150 мл води;
    • залийте водою, зазначеної нижче температурою:

         - світлі (менше ферментовані) — 60-80 °C;

         - темні (більш ферментовані) — 85-98 °C;

    • перша заварка триває 5-10 секунд і призначена для розкриття і очищення листа. Цю заварку пити не слід, її потрібно злити;
    • після того, як «вмили» лист наступна заварка повинна витримуватися до 3 хвилин і з кожним наступним заварюванням необхідно збільшувати час настоювання приблизно на 1-3 хвилини;
    • при заварці «проливом», він витримує близько 7-15 заварювань (в залежності від сорту чаю), розкриваючись повністю лише після декількох.
    • "Чайна досконалість", як ще називають улун в Китаї, розкривається і віддає свій смак і аромат поступово, тому пити його слід повільно, насолоджуючись кожним ковтком.

    Корисні властивості Улуна

    В Улуні міститься дуже багато корисних для здоров'я людини сполук. Цей напій не просто додає сил та енергії, але і має лікувальні властивості.

    Регулярне вживання настою:

      • бореться з гіпертонією і нормалізує кров'яний тиск;
      • прискорює обмін речовин, розщеплює жир і допомагає впоратися із зайвою вагою;
      • запобігає хронічним захворюванням;
      • протидіє утворенню пухлин;
      • сприяє омолодженню організму;
      • попереджає розвиток діабету;
      • поліпшує мислення і пам'ять.

    Китайці вважають, що Улун — напій довголіття.

    Душевних чаювань!

    Зберігати сировину китайського чаю Улун необхідно в темному, сухому, прохолодному місці, без сторонніх запахів у непрозорій і герметичній посуді.

    Термін придатності улунів приблизно два роки. Чим вища ступінь ферментації, тим довше він може зберігатися.

    У розділі Улун інтернет-магазину Nicetea у Вас є можливість придбати оригінальний китайський чай Улун. Купити чай Улун в Києві можна з кур'єрською доставкою або забрати своє замовлення самостійно з нашого магазину. Продаж Улуна здійснюється на всій території України.