Чай улун Дун Дін

3 товари

Тайванський чай улун Дун Дін (Улун з Морозного Піку)

Дун Дін Улун (Ding Dong Wu Long, 冻顶乌) або Улун з Морозного Піку є одним з найпопулярніших і найліпших чаїв Тайваню. Цей чудовий сорт, який готовий дивувати раз за разом, відноситься до слабкоферментованого улуна, сильного напівсферичного скручування. Аромат чаю Дун Дін сильний, з квітковими нотами, а смак дуже ніжний і звабливий, післясмак солодкий і стійкий. Про появу чаю Дун Дін розповідає така старовинна легенда: «за часів правління династії Цин (1644-1911 рр..) в повіті Наньтоу жив молодий чоловік на ім'я Лінь Фенчи, який дуже хотів вчитися і зробити кар'єру, а для цього йому необхідно було поїхати в провінцію Фуцзянь і здати іспит. Сім'я Ліна була дуже бідною, тому односельчани допомогли йому зібрати гроші на поїздку. На материку Лінь Фенчи оселився і жив до здачі іспитів у друга, який займався чайними плантаціями. Хлопець успішно склав іспит і отримав ступінь кандидата. На прощання друг подарував гостю 36 саджанців прекрасного чаю з гір Уїшань. Лінь Фенчи привіз з собою чайні кущі і посадив їх на горі Дундін в якості подарунка для односельців, які допомогли здійснити мрію. З цих 36 чудових чайних кущів і народився сорт чаю Дун Дін».

Плантації були засновані в 1810 році, агрономом Люнь Хе з міста Цаотунь. Перший урожай удостоївся премії кращий чай року, на місцевому чайному фестивалі.

Збір чайного листя і технологія виробництва улуна Дун Дін

Плантації чаю Дун Дін розташовані в районі Наньтау, на території гірського масиву Дундіншань, на висоті 600-1000 метрів над рівнем моря. Високогірні райони виділяються, сприятливими для розведення чаю, природно-кліматичними умовами. Яскраве сонячне світло вранці, густий туман після полудня, сильні вітри, а також досить прохолодні ночі сприятливо впливають на вегетацію чайних кущів і накопиченню великої кількості корисних речовин в листках. Грунт на горі кам'янистий і багатий мінералами. Чайні рослини ростуть дуже повільно і чайний кущ має низьку плодючість, однак коріння продуктивно поглинають природні мінерали. Такі суворі умови сприяють багатогранності смаку і аромату чайного листа.

Збір сировини здійснюється вручну, круглий рік, у всі 4 сезони. Вважається, що найкращий збір весняний, або зимовий. Для виробництва високосортного чаю Дун Дін, в якості сировини використовується одна брунька і три-чотири листочки.

Технологія виробництва Дун Дін улуна включає в себе 5 основних етапів:

- зав'ялення чайного листа під відкритим сонцем. Після збору чайне листя з флешами розкладаються на землі під сонячним світлом. Ідеальною для зав'ялювання чайної сировини є трохи похмура погода без опадів, але якщо сонячна погода триває, тоді чай вкривають чорною тканиною, щоб запобігти потраплянню прямих сонячних променів. При такому методі зав'ялювання, волога всередині чайного листя починає випаровуватися і запускається помірна ферментація. Лист чаю темніє і починає видавати свіжий аромат.

- зав'ялення в приміщенні. Після того, як процес зав'ялювання під відкритим сонцем завершено, чайний лист переміщують у приміщення, де його розподіляють тонким шаром на плоскій поверхні, щоб прискорити процес випаровування вологи. Далі чайну сировину складають на бамбукові лотки, і цей лоток ворушать і трясуть, підкидаючи листя, це викликає тертя стимулюючи процес ферментації. Цю процедуру повторюють багато разів. Після цього чайний лист поміщається в барабани,що обертаються і край чайного листа незначно пошкоджується, продовжуючи процес ферментації. Коли чайна сировина починає видавати приємний квітковий аромат значить ферментація досягла необхідного рівня.

- теплова обробка необхідна для запобігання подальшої ферментації. Чайну сировину поміщають в барабан з підігрівом, що обертається.

- скручування в мішках. Чайне листя ще тепле поміщаються в тряпочні мішки і скручуються на спеціальному обладнанні. При цьому чайне листя скручується саме настільки, наскільки це необхідно і з потрібною силою тиску. Чайне листя поступово ущільнюються і стають округлої форми.

- сушка. Після завершення операції по скручуванню, чайні листки просушуються кілька годин в спеціальній печі і вміст вологи в ньому зменшується на 5 %. Сік, що виділився на скрученому чайному листі, запікається під впливом високої температури.

Високоякісний чай дуже щільний, темний і поблискує, як ніби сік чайного листя був вичавлений на його поверхню і затвердів на ній.

Чай Дун Дін улун — це користь для здоров'я в кожному ковтку! Він прекрасний! Солодкий аромат і соковитий смак є основними характеристиками Дундіна, виробленого на горі Дун Дін.

Корисні властивості тайванського Дун Дін улуна (Улуна з Морозного Піку)

Неповторні властивості цього чаю роблять напій багатогранним. Його можна пити до їжі для пробудження апетиту або після, щоб їжа легше засвоїлася. Вранці він подарує заряд бадьорості і допоможе організму прокинутися, а ввечері огорне приємним теплом, розслабить і допоможе заспокоїтися після бурхливого робочого дня. Чудово освіжає, бадьорить і піднімає настрій.

Регулярне споживання чайного напою Дун Діна:

    • підвищує імунітет;
    • вирівнює тиск і робить стінки судин еластичними;
    • покращує стан шкіри;
    • нормалізує ліпідний обмін;
    • стабілізує кров'яний тиск, зміцнює стінки кровоносних судин;
    • очищає і оздоровлює весь організм;
    • оптимальний засіб профілактики раку кишечника і шлунка.

Рекомендації по заварювання тайванського Дун Дін улуна (Улуна з Морозного Піку):

    • підготуйте посуд для чайної церемонії. Розігрійте заварювальний чайник і чашки гарячою водою, або, помістивши в духовку;
    • покладіть на дно ємності 5-7 грам чайної заварки на 100-150 мл води і залийте її кип'яченою до 95-100 °C водою;
    • перша заварка Дун Діна триває 10 секунд і призначена виключно для того, щоб розкрити чайне листя, а також для промивання чайного листа. Цю заварку пити не слід, її потрібно злити;
    • після того, як «вмили» і «розкрили» чайний лист друга заварка повинна витримуватися 10 секунд, і кожна наступна збільшується приблизно на 30-50 секунд. Зливайте настій повністю, не дозволяючи чаю залишатися у воді;
    • при заварці чаю «проливом», він витримує близько 7-8 заварювань.

Насичений, але м'який смак Дун Діна добре поєднується з фруктами і легкими чайними солодощами. Рекомендується для чаювань вдвох, здатний пробуджувати чуттєвість. Чудово підходить для закоханих. Є відмінним афродизіаком. Вносить нотку витонченості, ніжності і свіжості у відносинах. Гармонізує, прояснює свідомість. Тонізуючий ефект чаю в поєднанні з ніжним ароматом доставлять справжнє задоволення.

Душевних чаювань!

Зберігати чай Дун Дін улун потрібно в темному, сухому, прохолодному місці, без сторонніх запахів, в герметичній посуді. Якщо чайні листки вбирають вологу, то смак чаю стає в'язким і кислуватим, а також слабшає аромат. Якщо ви хочете насолодитися свіжістю чаю, ми рекомендуємо використовуйте його протягом 3-х місяців з моменту відкриття упаковки.

У цьому розділі інтернет-магазину чаю Nicetea у Вас є можливість придбати оригінальний тайванський чай улун Дун Дін (Улун з Морозного Піку). Купити чай Дун Дін улун в Києві можна з кур'єрською доставкою або забрати своє замовлення самостійно в будь-який зручний для Вас час. Продаж тайванського Дун Дін улуна здійснюється на всій території України.