Чай улун Дун Фан Мей Жень (Східна красуня)
Тайванський чай улун Дун Фан Мей Жень (Східна красуня)
Дун Фан Мей Жень (Dongfang Meiren, 东方美人) або Східна красуня — справжня перлина серед улунів, рідкісний, сильноферментований, дуже просмажений, справжній, незвичайний сорт, який готовий дивувати раз за разом. Аромат чаю Дун Фан Мей Жень чудовий, його смак не гіркий і не терпкий. Це візитна картка тайванського чаю, його історія починається з кінця XIX століття. Цей улун має багато назв, а поетичну назву «Східна красуня» подарувала цьому чаю Єлизавета ІІ, коли вперше спробувала його на виставці кращих продуктів у Великобританії в шістдесятих роках двадцятого століття. Тайванці представляли на ній чай з повіту Сіньчжу і цей чай завоював срібну медаль. На закритті заходу Єлизавета ІІ скуштувавши цей чай, вигукнула — «Східна красуня», настільки її вразило строкатий, п'ятикольоровий вид чаю. З тих пір ця назва розлетілося по всьому світу, а чай стали замовляти до двору. Спочатку цей улун називався «Пен Фен Ча», що в дослівному перекладі «Розходиться вітер» чи «Небилиця». На о. Тайвань цей вираз використовується в значенні «пускати пил в очі». Чай Дун Фан Мей Жень європейці називають — «Чайне шампанське» і «Чай-тістечко», за отриману в процесі виробництва надзвичайну пряність смаку і медово-фруктову солодкість. Через наявність білого ворсу на чайних бруньках його ще називають «Біловорсистим улуном» (Байхао Улунча). Дун Фан Мей Жень також називають «Фушоуча», чаєм Щастя і Довголіття. Таку назву за легендою дав чаю колишній віце-президент Тайваню Се Дунминь. На Тайвані його часто називають «У Ча Сі», що в перекладі «Чай п'яти кольорів» за незвичайні переливи кольору сухого листа.
Про появу чаю Дун Фан Мей Жень розповідає легенда про китайського чаєвода, який залишив на цілий сезон свою плантацію і вирушив по важливих справах. По поверненню він побачив, що його кущі чаю були атаковані шкідниками — зеленими цикадами, і покусані листя виділяли сильний, приємний фруктовий аромат, буквально збиваючи з ніг. Чаєводу було важко примиритися зі збитками, і він зібрав урожай, обробив листя і завдяки особливому смаку, продав весь свій чай, подарувавши світові Східну красуню.
Дун Фан Мей Жень росте і культивується тільки на території Тайваню в селі Бейпу, повіті Сіньчжу. Виготовляється з листя чайного куща Та Мо, тому сильно відрізняється від інших улунів як зовні, так і за смаком.
Збір чайного листя і технологія виробництва улуна Дун Фан Мей Жень
Плантації чаю Дун Фан Мей Жень розташовуються в горах Тайваню на висоті 900 метрів над рівнем моря. Цей улун проходить спеціальний, особливий, що виключає використання хімікатів процес виробництва. Завдяки ферментації 60-70%, має запашний аромат і ніжний смак. Слід зауважити, що ферментація починається в період росту рослини, коли перші молоді пагони терплять атаку маленьких комах — цикад, завдяки чому чай набуває неповторний фруктовий аромат.
В якості сировини використовується напвірозкритий пагін з крупною, м'ясистою брунькою і молодими 2 листочками, збирається вручну, якості надається велике значення. Збір сировини — дуже трудомістка робота, тому як листя слід ретельно вибирати і зривати ті, які атакували комахи. Урожай цього чаю збирають влітку, в червні-липні, це пов'язано з життєвим циклом маленьких цикад, які по весні починають харчуватися соком молодих пагонів чайної рослини. Вони кусають листя, і слина комах змішується з ферментами чайного листка, в результаті чого відбувається зміна хімічного складу і виділяється особливий аромат. Після укусу комахи листя набуває жовтий колір, а якість чаю безпосередньо залежить від того наскільки сильно чайне листя покусали комахи. Саме завдяки цим маленьким комахам чай володіє настільки привабливим фруктовим ароматом.
Технологія виробництва Дун Фан Мей Жень включає в себе 4 основні етапи:
- зав'ялення. Короткочасне зав'ялення чайного листа проводиться на сонці або в приміщенні до тих пір, поки лист не втратить частину вологи і не стане м'яким і податливим, а потім охолодження;
- прожарювання і ферментація. Після прожарювання сировини, з метою повернення м'якості і проведенням ферментації великі купи листя обгортають тканиною і складають згортки у зволожені бамбукові корзини, а потім у зволожені бляшані ємності. Таким чином, проробляють дану операцію двічі;
- скручування. Вручну або на спеціальному обладнанні чайну сировину розминають від грудок і скручують в трубочки. Скручуються досить щільно, так, щоб відбувалося виділення соку, і це — обов'язкова умова. Виділений сік згодом посилить аромат чаю;
- сушіння та прожарювання. Просушування гарячим повітрям зупиняє ферментацію, і сприяє значному поліпшенню смаку улуна. Сік, що виділився на скрученому чайному листі, запікається під впливом високої температури.
Кожна чаїнка високоякісного чаю, Дун Фан Мей Жень за формою нагадує тонкі спіральки сріблясто-бежевих бруньок, злегка покритих ніжними ворсинками, на тлі темно-коричневих з червонуватим відливом листків.
Улун Східна красуня — це гарант якості, природності і справжньої краси.
Корисні властивості тайванського улуна (оолонга) Дун Фан Мей Жень
У листі Східної красуні міститься більше 400 видів корисних для організму хімічних елементів (кофеїн, з'єднання поліфенолу, вітаміни D, C, K, E, групу вітаміну B, фосфор, кальцій, магній, йод, залізо, цинк, селен, марганець і ін). Регулярне споживання чайного напою Дун Фан Мей Жень:
- підвищує імунітет;
- стабілізує кров'яний тиск, зміцнює стінки кровоносних судин;
- знімає нервове напруження і втому;
- знімає і запобігає головні болі;
- очищає нирки та печінку;
- сприяє зміцненню зубної емалі і захищає ясна, освіжає дихання;
- регулює обмін речовин, сприяє розщепленню жирів і зниження ваги;
- покращує стан шкіри і колір обличчя.
Чайний напій Дун Фан Мей Жень огорне Вас своїм комфортом, відчуттям ніжності, зарядить позитивом, створить настрій.
Рекомендації по заварюванню тайванського улуна Дун Фан Мей Жень (Східна красуня):
✔ розігрійте заварювальний чайник і чашки гарячою водою, або, помістивши в духовку;
✔ покладіть на дно ємності 5-7 грам чайної сировини на 100-150 мл води і залийте їх кип'яченою і охолодженою до 80-90 °C водою;
✔ перша заварка Східної красуні триває 10 секунд і призначена виключно для промивання чайного листа. Цю заварку пити не слід, її потрібно злити;
✔ після того, як «вмили» чайний лист наступна заварка повинна витримуватися 10 секунд, і кожна наступна збільшується приблизно на 30-50 секунд. Зливайте настій повністю, не дозволяючи чаю залишатися у воді;
✔ при заварці чаю «проливом», він витримує близько 5-9 заварювань.
✔ Чайне листя Дун Фан Мей Жень віддає смак і аромат послідовно. Потрібно пити маленькими ковточками, намагаючись відчути всі відтінки смаку та аромату вишуканого напою Східної красуні. Чай для справжніх естетів, допоможе розслабитися, відчути затишок обстановки, ідеально підійде для теплого, глибокого і дружнього спілкування.
Спробуйте вишуканий, яскравий і ароматний чай Дун Фан Мей Жень та оцініть неймовірну синергію смаку!
Душевних чаювань!
Зберігати чай Дун Фан Мей Жень потрібно в темному, сухому, прохолодному місці, без сторонніх запахів, в герметичній посуді.
У цьому розділі інтернет-магазину чаю Nicetea у Вас є можливість придбати оригінальний тайванський чай улун Дун Фан Мей Жень (Східна красуня). Купити чай Дун Фан Мей Жень в Києві можна з кур'єрською доставкою або забрати своє замовлення самостійно в будь-який зручний для Вас час. Продаж тайванського Дун Фан Мей Женя здійснюється на всій території України.