Чай улун Фен Хуан Дань Цун
Китайський чай Улун Фен Хуан Дань Цун
Фен Хуан Дань Цун (凤凰单丛, з кит. Fèng huáng dān cūn – «Одинокий кущ з гори Фенікса») — це дуже відомий і незабутній гуандунський Улун, який поступово дивує своїм освіжаючим ароматом з нотками трав і квітково-медовим смаком. Часто можна почути скорочене найменування цього чаю «Фенікс», а місцеві старожили згадують назву — «Чаочжоу Ча».
Фен Хуан Дань Цун відноситься до категорії сильноферментованих китайських Улунів.
Про появу чаю Фен Хуан Дань Цун розповідає легенда: «імператор Чжао Бін ховався в малодоступних і чудових горах в районі Чаочжоу рятуючись від військ противника. І одного разу ховаючись на недоторканній горі Фенікс правитель дуже сильно захворів, а місцеві жителі прийшли йому на допомогу приготувавши цілющий чайний напій, який його не лише вилікував, але і доставив насолоду. І з того моменту і по сьогоднішній день цей Улун вирощують на горі Фенікс».
Цей сорт чайної рослини росте, як вже було зазначено в легенді, на горі Фенікс, яка розташована в південній частині Китаю в провінції Гуандун в містечку Чаочжоу. Чайні дерева ростуть на висоті від 350 до 1500 метрів над рівнем моря.
Технологія виробництва Улуна Фен Хуан Дань Цун
Збір чайної сировини здійснюють вручну в сонячну погоду, але не в полудень, коли сонечко дуже інтенсивне. Для виготовлення чаю збирають гілочку з 2 - 4 листочками, чотири рази на рік. Найкращим вважається чай, який виготовлений з осіннього збору, тому що він має соковитий аромат і глибокий смак. Відмінною особливістю цього сорту чаю є збір і сортування чайного матеріалу. Сировина збирається окремо з кожного дикого дерева і воно ніколи не змішується, тому що кожна рослина має свої неповторні властивості. Після збору листочки сортують за морфологією листка (довжина, ширина, форма, текстура, колір і т. д).
Технологія виготовлення китайського Улуна Фен Хуан Дань Цун включає 6 основних етапи:
- зав'ялення
на цій стадії виробництва зібрана чайна сировина зав'ялюється на сонечку, але не дуже яскравому, щоб не обпалити листя, а потім у приміщенні, щоб витягти вологу і трав'янистість;
- зминання
на цьому етапі лист дбайливо зминають вручну, щоб вилучити гіркоту з листочків, підготувати і прискорити сировину до окислення;
- ферментація
чайний майстер встановлює період ферментації і час, коли сировину треба відправити на прожарювання, щоб зруйнувати ферменти
- просмаження
здійснюється з метою зупинки процесу ферментації та збереження корисних властивостей;
- скручування
скручування листя відбувається поки він ще тепленький, йому надають поздовжню форму з виділенням клітинного соку;
- остаточна сушка на вугіллі
ця операція виконується з метою вилучення вологи, підвищення особливих властивостей чаю і витончення аромату.
Основні якості і особливості китайського чаю Улун Фен Хуан Дань Цун:
- Сировина великі і довгі скручені чаїнки темно-коричневого відтінку;
- Настій — жовтувато-коричневий;
- Аромат — легкий і освіжаючий з квітково-медовими нотками;
- Смак — густий, квітково-медовий з незначною гірчинкою;
- Післясмак — тривалий і м'який з ніжною солодкістю.
Як заварювати Улун Фен Хуан Дань Цун:
Для заварювання відмінно підійде чайник з ісинської глини, скляний і керамічний чайничок, типод або порцелянова гайвань.
Основні рекомендації, щодо заварювання:
- розігрійте чайну посуду обдавши гарячою водою;
- покладіть на дно ємності 3-8 грам чайної сировини на 100-200 мл води і залийте дуже гарячою водою, температура якої становить 85-98 °C;
- перша заварка триває 1-3 секунд, і призначена для промивання чайного листа і розкриття аромату і смаку. Цю заварку пити не слід, її потрібно злити;
- після того, як «вмили» чайний лист друга заварка повинна витримуватися 3-30 секунд, і кожну наступну збільшуйте приблизно на 5-10 сек. Зливайте настій повністю, не дозволяючи чаю залишатися у воді;
- при приготуванні чаю «проливом», він витримує від 5 до 10 заварювань (в залежності від міцності настою, який ви будете готувати);
- коректуйте температуру води і час приготування самостійно в залежності від індивідуальних уподобань.
Улун «Одинокий кущ з гори Фенікса» може спровокувати чайне сп'яніння, при цьому свідомість чітка, а настрій радісний.
Корисні властивості чаю Фен Хуан Дань Цун:
Китайський чай багатий вітамінами, амінокислотами, поліфенолами, антиоксидантами і мікроелементами і тому він дуже корисний для здоров'я людини, а також проявляється як природний афродизіак.
Регулярне вживання напою Фен Хуан Дань Цун:
- запобігає хронічним захворюванням;
- підвищує імунітет;
- зменшує рівень холестерину в крові;
- перешкоджає процесу старіння організму і сприяє омолодженню;
- налагоджує роботу шлунково-кишкового тракту;
- сприяє зниженню ваги.
Душевних чаювань!
Як зберігати китайський чай Улун Фен Хуан Дань Цун
Зберігати сировину необхідно в темному, сухому і прохолодному місці, без сторонніх запахів у непрозорій і герметичній ємності. У паперових пакетиках чай зберігати не рекомендується, так як вони нещільно прилягають і пропускають вологість, із-за чого якість чаю швидко погіршується.
У розділі Фен Хуан Дань Цун інтернет-магазину Nicetea у Вас є можливість придбати оригінальний китайський чай Улун Фен Хуан Дань Цун. Купити справжній Фен Хуан Дань Цун в Києві можна з кур'єрською доставкою або забрати своє замовлення самостійно з нашого магазину. Продаж чаю Фен Хуан Дань Цун здійснюється на всій території України.