Чай улун Лішань
Тайванський чай улун Лішань
Чай Лішань (Улун з «Грушевої гори», 梨山茶) — високогірний улун, належить до категорії світлих, слабоферментированих тайваньських улунів. Основна частка виготовлення розміщена в регіоні Лі Шань на кордоні Тайчжун з Наньтоу. У цій місцевості розташовані одні з найбільш високогірних чайних терас.
Улун Лішань успадкував найменування по регіону вирощування, а саме гори Лішань. Про появу цього сорту чаю розповідає легенда: «протягом тривалого часу на цьому місці культивувалися грушеві сади, до тих пір, поки один чаєвод не висадив чайні рослини. Урожай з цих кущів був високоякісним, а заварений чайний напій мав відтінки грушевого смаку і аромату. Через деякий час цей чай отримав велику популярність і вартість. Внаслідок цього, фруктові сади цілком витіснені чайними плантаціями».
Збір чайного листя і технологія виробництва улуна Лішань
Збір чайного листя проводиться чотири рази на рік, високоякісним вважається весняний збір. Для виготовлення чаю Лішань, в якості сировини, відбирається пагін з чотирма листами і брунькою.
Технологія виготовлення поділяється на кілька етапів: зав'ялення, скручування чайної сировини в щільні кульки — шести-восьми мл, просушування, маніпуляція парою, заключне просушування чайної сировини.
Основні якості і особливості тайванського улуна Лішань
- Чайна сировина на вигляд — туго скручені кульки (грудочки) з черешками тускловато-зеленого, оливкового кольору. Під впливом гарячої води, скручені грудочки жваво розкриваються, розгортаються листочки і черешочки, заповнюючи весь просвіт чайного посуду.
- При заварюванні улун Лішань дає прозорий, ніжний, золотисто-жовтий настій.
- У смаку простежуються м'які, солодкі фруктово-квіткові нотки з незнвчною терпкістю і соковитим освіжаючим і солодким присмаком.
- Аромат — неповторний, квітково-фруктовий з нотками печених груш і яблук.
Як заварювати тайванський улун Лішань
Основні рекомендації по заварюванню:
- нагрійте чайну посуду ошпаривши окропом, та просушивши її;
- покладіть в ємність для заварювання чайного напою 5-8 грам (1 ч. ложечка) сировини на 100 — 150 мл води і залийте кип'яченою водою, температура якої становить 95-100 °C
- першу заварку треба злити через 3-5 секунд, так як вона призначена для розкриття чайного листа і промивання сировини;
- наступні заварки витримуються за 60 секунд;
- не дозволяйте чайній сировині залишатися у воді, зливайте напій повністю;
- при приготуванні чаю «проливом» він витримує смакові якості 7-8 заварювань;
- регулюйте температуру води і час заварювання самостійно в залежності від особистих уподобань.
Корисні властивості улуна Лішань
Безперервне вживання чайного напою Лішань:
- нормалізує кров'яний тиск;
- сприяє зниженню зайвої ваги;
- покращує пам'ять і концентрацію уваги;
- підвищує працездатність і стійкість до стресу;
- збільшує захисні сили організму.
У розділі Лішань інтернет-магазину Nicetea у Вас є можливість придбати оригінальний китайський чай Улун Лішань. Купити Лішань в Києві можна з кур'єрською доставкою або забрати своє замовлення самостійно з нашого магазину. Продаж чаю Лішань здійснюється на всій території України.