Китайський чай Улун
На жаль, на сторінці немає записів.
Китайський чай Улун (бірюзовий чай)
Улун (Цин-Ча, 乌龙茶, «Чорний дракон», «бірюзовий», «синьо-зелений») — це один з найрізноманітніших і затребуваних китайських чаїв, оскільки в ньому поєднуються найліпші властивості зеленого і червоного, а також за ступенем ферментації він розташовується між вищевказаними чаями. Сировина окислюється на 40-60 %, ферментується не весь листочок, а лише кромка і частинка поверхні. Серединка залишається незмінною, що і обумовлює приємне відчуття і приємний аромат напою.
Про походження Улуна розповідає легенда: «коли фермер на ім'я У Лун Ван зібрав сировину зеленого чаю, він склав свіжі листочки в плетений кошик з бамбуку, а потім побіг спускатися з гори полюючи на зайця. Поки він біг, зібраний матеріал ворушився і перетирався між собою виділяючи сік і власне завдяки цьому процесу аромат став квітковим, а смак чудовим. Чайні шанувальники, спробувавши настій були в захваті і дали йому назву на честь фермера — УЛУН. Легенда свідчить, що процедура «струшування» є ключовою. Оскільки в процесі струшування зелені чайні листки стикаються один з одним, що призводить до руйнування краю листочка, відбувається процес окислення, який утворює червоно-зелений колір листа, що є найбільш характерною особливістю для групи Улуна».
Збір чайного листя і технологія виробництва китайського Улуна
Рослини, з яких виробляють Улун, дуже вимогливі. Вони потребують дуже гарних умовах вирощування з ретельною турботою.
Сировину збирають в чотири періоди, які розділені на 24 сезони. Один сезон збору займає 15 днів. Починають збір в кінці квітня і закінчують в листопаді. Високоякісним значиться чай, зібраний навесні — ароматний, а восени — збалансований за смаком. Низькоякісний — літній. Збір сировини відбувається після формування і дозрівання листя. Відбирається три, чотири і навіть п'ять м'ясистих, зрілих і великих листочків.
Методика виготовлення китайського Улуна охоплює 7 основних етапів:
- зав'ялення (вейдяо). Цей етап включає зав'ялення чайного листя на сонці, а потім охолодження в прохолодному приміщенні, щоб чайний листок став "живим". Підв'ялювання на сонці і в приміщенні повторюють кілька разів, поки лист не втратить частину вологи і не стане гнучким і пластичним;
- струшування (цзоцин). Листя підкидають і струшують з різноманітною силою, з наміром пошкодження поверхневого шару, щоб підготувати його до окислення. Після струшування чайну сировину розміщують на стелажах в прохолодному і вологому складі для окислення, поки листя не пожовтіє.
- вбивство зелені (шацин). На цьому етапі чайне листя дуже швидко обсмажують в казанках, внаслідок чого він змінює свіжість на аромат готового чаю;
- скручування (жоунянь). Ручним або автоматизованим способом листя щільно з виділенням соку скручують і мнуть, поки сировина ще гаряча;
- сушіння (хунбей). Прогрів на вугіллі, цей процес відбувається у кілька етапів. Далі відбувається просушування низькою температурою (чжубей) з метою зупинки повільної ферментації;
- повторне скручування для світлих сортів. Тепленькі листочки вдруге скручують у кулясту форму.
- томління для темних сортів. Для цього виду проводять повільне томління на деревному вугіллі, і тому чай набуває темний колір і пряний аромат.
- фінальне просушування. При високій температурі сировина просушується, щоб зупинити ферментацію.
Сорти китайського Улуна
Різноманітність цієї групи вражаюча. Поєднання різноманітних факторів — регіон розташування чайної плантації, різновид кущів, технологія виготовлення, способи і секрети обробки сировини — породжують велику кількість сортів.
У залежності від ступеня ферментації Улун поділяється на:
- світлий — це слабоферментированный (ступінь окислення становить від 25 до 40 %), близький до зеленого чаю, настій зеленого відтінку. Головною відмітною особливістю цього виду є форма — щільно скручені в кульки чаїнки зеленого кольору, квітковий аромат, м'який і ніжний смак напою.
найвідоміші світлі Улуни:
- Алішань — один з найбільш дорогих і визнаних тайваньських гірських Улунів з соковитим, фруктовим ароматом і шовковистим смаком.
- Дун Дін (Улун з Морозного Піку) — чудовий чай з яскравим ароматом і ніжним відчуттям.
- Женьшеневий — дуже цілющий чай з яскраво вираженим ароматом женьшеню і з солодким присмаком.
- Лішань — цей улун відомий за свій сильний і чудовий фруктовий аромат, який зберігається протягом всього чаювання.
- Молочний — ароматний тайванський Улун, який пахне молочними нотками з вершково-карамельним смаком.
- Си Цзи Чунь (Весна чотирьох сезонів) — це чай з квітковим ароматом і весняним смаком, в якому відчувається енергетика свіжості, а також більш економічний, ніж інші тайванські чаї. Делікатно і приємно розкривається протягом чаювання.
- Те Гуань Інь (Залізна Богиня Милосердя) — знаменитий і улюблений Улун, який характеризується чудовим квітковим ароматом з відтінками ніжного бузку.
- Цуй Юй (Нефритовий Улун) — розкішний тайванський Улун з чудовим ароматом і вишуканим смаком.
- Шань Лінь Сі («Струмок хвойного лісу» чи «Струмок гірського лісу» — багатогранний і глибокий тайванський високогірний Улун, який відкривається при заварюванні поступово, міняючись від проливу до проливу — ароматом хвої, фруктів, трав і квітів.
- Шуй Сянь світлий — ніжний, та трохи загадковий, а також оригінальний своїм зручнм фасуванням у вигляді невеликих брикетиків.
- темний улун — це сильноферментований (ступінь ферментації становить 40-70 %), близький до червоного чаю. Чаїнки поздовжньо скручені, дуже темного кольору. Смак — яскравий, соковитий, сильний.
найзнаменитіші темні Улуни:
- Да Хун Пао (Великий Червоний Халат) — легендарний, гірський чай. Володіє довгим і глибоким духмяним ароматом із солодкувато-фруктовим післясмаком.
- Дун Фан Мей Жень (Східна красуня) — рідкісний і незвичайний сорт, який готовий дивувати своїм приємним фруктовим ароматом і квітково-медовим смаком.
- Жоу Гуй (Юй Гуй) — незвичайний! Він характеризується терпкуватим смаком і приємним ароматом кориці.
- Те Гуань Інь чорний — унікальний чай з димним ароматом! Це свіжий Ті Гуань Інь підсмажений на дровах в глиняній печі.
- Те Лохань (Залізний Архат) — найбільш давній гірський улун, вищої якості з п'янким пряно-фруктовим ароматом. Багатогранний, глибокий чай з «чоловічим характером», має сильний вплив на організм. Настій має вершково-медовий смак з легкою ягідної кислинкою.
- Фен Хуан Дань Цун (Одинокі кущі з гори Фенікса) — чайні кущі ростуть на схилі гори Фенікс. Настій наділений злагодженим квітково-медовим смаком і легким освіжаючим ароматом.
- Шуй Сянь — незвичайний гірський чай, дуже ніжний і відмінно збалансований за смаком і впливом.
Як заварювати китайський чай Улун?
Щоб насолодитися піалкою незрівнянного настою, необхідно правильно приготувати його в залежності від сорту і ступеню ферментації. Бажано заварювати цей вид у фарфоровій або глиняній посуді, обов'язково накриваючи кришкою. Улуни можна заварювати по-всякому, ми опишемо лише загальні рекомендації.
- розігрійте заварочну ємність гарячою водою;
- покладіть на дно ємності 3-5 грам чайної сировини на 100-150 мл води;
- залийте водою, зазначеної нижче температурою:
- світлі (менше ферментовані) — 80-90 °C;
- темні (більш ферментовані) — 85-98 °C;
- перша заварка триває 5-10 секунд і призначена для розкриття і очищення листа. Цю заварку пити не слід, її потрібно злити;
- після того, як «вмили» лист наступна заварка повинна витримуватися до 3 хвилин і з кожним наступним заварюванням необхідно збільшувати час настоювання приблизно на 1-3 хвилини;
- при заварці «проливом», він витримує близько 7-15 заварювань (в залежності від сорту чаю), розкриваючись повністю лише після декількох.
- "Чайна досконалість", як ще називають улун в Китаї, розкривається і віддає свій смак і аромат поступово, тому пити його слід повільно, насолоджуючись кожним ковтком.
Корисні властивості Улуна
В Улуні міститься дуже багато корисних для здоров'я людини сполук. Цей напій не просто додає сил та енергії, але і має лікувальні властивості.
Регулярне вживання настою:
- бореться з гіпертонією і нормалізує кров'яний тиск;
- прискорює обмін речовин, розщеплює жир і допомагає впоратися із зайвою вагою;
- запобігає хронічним захворюванням;
- протидіє утворенню пухлин;
- сприяє омолодженню організму;
- попереджає розвиток діабету;
- поліпшує мислення і пам'ять.
Китайці вважають, що Улун — напій довголіття.
Душевних чаювань!
Зберігати сировину китайського чаю Улун необхідно в темному, сухому, прохолодному місці, без сторонніх запахів у непрозорій і герметичній посуді.
Термін придатності улунів приблизно два роки. Чим вища ступінь ферментації, тим довше він може зберігатися.
У розділі Улун інтернет-магазину Nicetea у Вас є можливість придбати оригінальний китайський чай Улун. Купити чай Улун в Києві можна з кур'єрською доставкою або забрати своє замовлення самостійно з нашого магазину. Продаж Улуна здійснюється на всій території України.