Чай улун Си Цзи Чунь (Весна чотирьох сезонів)
Тайванський чай улун Си Цзи Чунь (Весна чотирьох сезонів)
Си Цзи Чунь (кит.: 四季春, піньінь: sì jì chūn, пер.: «Весна чотирьох сезонів», «Four Seasons of Spring») — чудовий улун, один з найбільш широко розповсюджених тайванського чаю. Улун придбав назву «Весна чотирьох сезонів» за запашний весняний, квітковий аромат, а також за можливість збирати врожай з чайної рослини більше 4-ьох разів на рік, при цьому зберігаючи високу якість сировини. Гібрид чайного куща Си Цзи Чунь був виведений селекціонером Чай Юань (Lee Chai Yuan) в 80-х роках на Тайвані в передмісті Тайбея в одному з чайних садів Мужча і був широко поширений в горах Алішань. Дивовижний гібрид, з бурхливою вегетацією Чай Юань отримав в результаті схрещування сорту Qingxin і тайванського сорту Wuyi. Рослини сорту Си Цзи Чунь дуже рано починають свою вегетацію, крім цього, формують нові пагони круглий рік, а також цей сорт морозостійкий, і має виражений, сильний аромат. З початку 2000 року він став одним з найбільш популярних сортів на Тайвані і сьогодні вирощується в дуже великих масштабах.
Технологія виробництва улуна Си Цзи Чунь «Весна чотирьох сезонів»
Збір чайної сировини Си Цзи Чунь ділиться на чотири періоди:
I-ий: «Чунь Ча», 春茶 — весняний чай, сировина збирається з березня по травень;
II-ой: «Сянь Ча» 夏茶 — літній улун, збирають в червні-липні;
III-ий: «Шу Ча» 暑茶 — осінній чай, листя знімають з серпня по вересень;
IV-ий: «Дун Пянь» 冬片 — зимовий улун, сезон збору починають з 23 жовтня.
Зривається лише гілочка з брунькою і двома-трьома листочками із здорових рослин, залишаючи на пагоні 2 листочки. Саме вони будуть живити нові брунечки, які розпустяться в наступний сезон.
Си Цзи Чунь відноситься до слабоферментированному улуну (25-40 %).
Технологія виготовлення тайванського улуна «Весна чотирьох сезонів» включає п'ять операцій:
- зав'ялення на сонці
свіжозібрану сировину розкладають тонким шаром на бамбукові сита, періодично перемішуючи, для рівномірного зав'ялювання. Потім сита з листям переносять у прохолодне приміщення, після охолодження знову повертають на сонце, і так роблять кілька разів до необхідної гнучкості;
- струшування
чайний майстер струшує сито з листям чергуючи зі зминанням;
- шацин «вбивство зелені»
полягає у швидкому обсмажуванні в котлах при високій температурі;
- скручування
виконують відразу ж після обсмажування, коли сировина ще гаряча. Цей етап проробляють поки листя не отримає кулясту форму;
- сушка
чайну сировину складають у плетінки і ставлять над ямками з вугіллям. Фінальну сушку проводять при низькій температурі розклавши сировину на підноси тонким шаром.
В результаті такої технології виробництва, тайванський улун набуває багатий квітково-фруктовий аромат і чудовий смак.
Основні якості і особливості тайванського улуна Си Цзи Чунь «Весна чотирьох сезонів»:
- Сировина — невеликі, салатово-зелені, міцно скручені кульки з невеликим черешком.
- Аромат сухої сировини — ніжно-солодкий з квітково-пряними нотами;
- Настій — чистий, лимонно-жовтого відтінку;
- Букет приготовленого напою — соковитий, маслянистий, гармонійний, насичений з чарівними трав'янисто-квітковими нотками. Аромат напою — свіжий, інтенсивний, квітковий, простежуються нотки зефіру. Смак — м'який, добре збалансований, фруктово-солодкий, вершковий, без гіркоти. Залежно від періоду збору чайного листя, в палітрі смаку спостерігаються незначні відмінності. У весняному, а також у зимовому чаї більше відчувається ніжно-фруктова нотка, а в літньому і осінньому — освіжаюча терпкість. Післясмак — обволікаючий, довгий, солодкий.
Тайванський улун Си Цзи Чунь — чудовий чай, високої якості для повсякденних чаювань — бюджетний і простий у заварюванні.
Як заварювати тайванський улун Си Цзи Чунь «Весна чотирьох сезонів»
Підходить для гарячого і холодного заварювання
Рекомендації для гарячого заварювання чаю:
- добре розігрійте чайну посудину обдавши її окропом (інакше змусити листочки розвернутися буде складно);
- пропорція сухої чайної сировини: 3~5 гр чаю на 100 мл. води (кількість чаю також можна відрегулювати відповідно з особистими уподобаннями);
- температура води для заварювання: від 90 до 95 °C;
- час заварювання: 1 хвилина першого заварювання, + 10-30 секунд для кожного додавання води. Тримає смакові властивості до 8 проток.
- виливайте весь напій, щоб чайне листя не перезаварилось.
Регулюйте температуру води і час настоювання індивідуально в залежності від особистих смакових уподобань.
Холодний чай улун Си Цзи Чунь
Обсяг чаю: 1 г чайного листя на 100 мл холодної води
- поставити в холодильник на 8-10 годин для заварювання.
Корисні властивості чайного напою «Весна чотирьох сезонів»
Корисні властивості чайного настою роблять його особливим. Чай Си Цзи Чунь багатий мінералами і вітамінами, які благотворно впливають на організм людини. Цей дивовижний чайний напій володіє такими основними ефектами:
- знімає втому, тонізує;
- підвищує настрій і пробуджує свідомість;
- нормалізує обмін речовин;
- знижує рівень поганого холестерину;
- сприяє схудненню.
Тайванський чай Си Цзи Чунь — це чай з квітковим ароматом, відмінним смаком і ідеальним співвідношенням ціни і якості.
Як зберігати тайванський чай улун Си Цзи Чунь «Весна чотирьох сезонів»
Чай Си Цзи Чунь завдяки традиційній обробці добре зберігається, не втрачаючи аромату, який з часом, набуває своєї власної чарівності. Зберігати чай рекомендується в темному, сухому і прохолодному місці, без сторонніх запахів у непрозорій і герметичній посуді.
Душевних чаювань з Nicetea!