Чай улун Те Лохань (Залізний Архат)

1 товар

Китайський чай улун Те Лохань (Залізний Архат)

Те Лохань (кит.: 鐵羅漢 / 铁罗汉, піньінь: tiěluóhàn, пер.: «Залізний Архат») — це найдавніший сорт скельного уїшанського улуна, прославлений ще з періоду Цінської епохи правління, і його історія налічує більше двохсот років. Архат в буддизмі — людина, що отримала найвищого духовного зростання, завдяки цьому назву можна перекласти як «Божественний чай». «Залізний Архат» відноситься до категорії сильноферментованого Улуна.

Про появу Те Лохань свідчить одна з легенд: «у храмі Хуейвань на горі Уї жив монах по імені Цзіхуей, який добре розумівся в чаї. Чай, який він збирав, чудової якості. Фігура у цього монаха була дуже красивою, він був міцним, м'язистим зі смуглявою шкірою, як у архата, і в народі його називали «Залізний архат». Одного разу він знайшов серед кам'яних стін бджолиної ями високе чайне дерево з товстими сірувато-жовтими гілками, з пухнастими і м'якими, як бавовна ьруньками і міцним листям, що видавало спокусливий аромат. Він зірвав молоде листя і приніс до храму, щоб заварити чай. Чернець запросив сусідів та жителів села поділитися своєю знахідкою і разом спробувати незвичайний чай. Оскільки він відкрив чайне дерево і першим приготував чай, чайні любителі стали називати цей сорт чаю «Залізний Архат».

Чай Те Лохань виробляється в районі гори Уї північно-східної провінції Фуцзянь. Клімат в цьому регіоні м'який, зима тепла, а літо прохолодне з рясними опадами. Уї дивує не тільки незвичайною красою пейзажу (вершини гори з'єднані, гірські хребти, пагорби, протікає річка Цзюку), але і незвичністю виробництва чаю. Вирощування рослин в горах надзвичайно складне, чайні фермери використовують поглиблення і розколини в скелях, тріщини і кам'яні тераси. Ці посадки відомі, як «сад залізних архатів в горщиках». Знамените тисячолітнє материнське чайне дерево Tie Luo Han — рідкісний скарб, воно було вирощене в «Гнізді Дев'яти Драконів», на захід від Храму Yongle під Скелею Tianxin, на півночі гори Wuyishan, провінції Fujian. На крутій скелі залишилося всього 4 рослини з написом Tie Luo Han, написаної Чжу Де. Три символи означають, що джерельна вода, що просочується з тріщин в скелях, живить дерево без добрив і воно розвивається і росте інтенсивно. Знамените дерево Архат має кущоподібну форму з напіввідкритою кроною, густо розгалужене, кінчики листя ростуть вгору і скошені, листя трохи овальні, кінчики листя злегка пониклі, краї листя злегка повернені в сторони, листя темно-зелені й блискучі, а бруньки міцні, яскраві, темно-зелені з пурпурним відтінком.

Технологія виробництва улуна Те Лохань «Залізний Архат»

Збір чайного сировини Те Лохань починають з середини квітня. Для виготовлення чаю зривають з пагону другий і третій розкриті листки. Зірване листя сортують по розміру: маленький, середній і великий. Кращий час для збору свіжого листя скельного чаю на другий-третій день після дощу в сонячний день, а час збору — 9:00-12:00 годин.

Процес виготовлення чаю Те Лохань включає кілька етапів:

  • Зав'ялення

свіжо зірване листя рівномірно розподіляють на ситі для зав'ялювання на свіжому повітрі, на сонці, потім переміщають у приміщення на годину для охолодження, щоб рівномірно розподілилася волога.

  • Струшування

для струшування використовують сито, обертаючи його з метою зминання краю листка і рівномірного розподілу вологи. Весь процес займає від 8 до 12 годин. Цей етап здійснюють при кімнатній температурі з відносною вологістю 80-90%. Листя стає податливим, жовто-зеленого забарвлення, а край листка червоного відтінку (30%). Сировина володіє сильним, квітково-фруктовим ароматом.

  • Ферментація

щоб листя залишилися помірно зеленими необхідно інактивувати активність ферментів і підсилити аромат, а також підготувати для початкового прожарювання.

  • Просмаження і зминання

виконується по черзі. Обсмажування проводиться у розжареному котлі протягом 15-25 секунд, потім ще гарячу сировину збивають протягом 2-3 хвилин для розподілу соку, а після знову обсмажують і мнуть.

  • Остаточна сушка

проводять обсмажування при високій температурі (вище 110 ℃) — 5-6 хвилин, після цього сировина перемішується і знижується температура до 95 ° с і прожарюється 7-8 хвилин. Цей етап здійснюється з метою зупинки процесу окислення, збереження корисних властивостей і отримання хорошого аромату.

  • Повільна сушка при низькій температурі

сприяє поступовому синтезу аромату чайної сировини і спрощення в зберіганні чаю. Обсмажування починають при температурі нижче 90 ℃, через 15 хвилин сировина перемішується і триває сушка при температурі 75 ° с, через 15-30 хвилин перемішується і знижується температура до 60 ℃, потім поміщається сировина в сушильну камеру з температурою близько 55 °С для остаточної сушки.

Чаю улун Те Лохань «Залізний Архат»

Основні якості і особливості китайського скельного чаю улун Те Лохань «Залізний Архат»:

  • Сировина – щільні, рівні і міцні, поздовжньої скрутки джгутики темно-коричневого кольору з глянцем і буро-червоним відтінком на краях;
  • Аромат сухої сировини – насичений і стійкий, квітковий;
  • Настій – яскравий, чистий, від ніжно-медового до оранжево-червоного відтінку;
  • Букет приготовленого напою – об'ємний, гармонійний, оксамитовий, п'янкий, квітково-фруктовий з нотками карамелі і кори дерева. Аромат напою — виразний, яскравий, трохи пряний, фруктово-вершковий. Смак   солодкий і гладкий, маслянистий з дуже ніжною ненав'язливою ягідною кислинкою та легкою терпкістю. Післясмак   об'ємний, тривалий, терпко-солодкий.

Улун Те Лохань — добре збалансований, яскравий і соковитий, неквапливо розкривається протягом чаювання.

Як заварювати скельний улун Те Лохань «Залізний Архат»

Як заварювати чай Те Лохань «Залізний Архат»

Основні рекомендації по заварюванні чаю:

- сполосніть чайну ємність обдавши її окропом;

- покладіть чайне листя в чайний посуд. Пропорція чайної сировини 1:50 – 1 гр чаю на 50 мл води;

- обполосніть чайне листя водою (t – 90 ℃), щоб промити чайну сировину і розкрити чайний аромат і смак. Цю заварку необхідно злити;

- потім залийте водою, температура якої становить 90-97 °C;

- заварювати швидкими проливами 5 ~ 10 секунд, поступово збільшуючи час на 5-10 сек;

- налийте чайний настій в красиву піалу і насолоджуйтеся смаком і ароматом напою;

- зливайте настій повністю, не дозволяючи чайному листю залишатися у воді!

Використовуйте чисту фільтровану або джерельну воду і не допускайте повторного кип'ятіння.

Заварюючи чай методом «проливу», він тримає свої смакові властивості більше 8 заварювань (в залежності від якості чайної сировини). Регулюйте температуру води і час настоювання індивідуально в залежності від особистих смакових уподобань.

Корисні властивості чайного напою «Залізний Архат»

Китайський скельний чай улун містить безліч корисних елементів, необхідних людському організму, і він дуже корисний для кровеносно-судинної, дихальної, травної системи.

Регулярне пиття Те Лохань:

- надає протизапальної дії;

- уповільнює процес старіння організму;

- знімає напругу і втому, наповнює енергією;

- володіє властивістю детоксикації;

- чудово зігріває в холодну і сиру погоду;

- покращує травлення;

- запобігає розвитку карієсу і усуває неприємний запах з рота.

Як зберігати китайський чай улун Те Лохань «Залізний Архат»

Чай Те Лохань має тривалий термін зберігання і при правильному його зберіганні не втрачає своїх смакових властивостей понад 10 років. Зберігати чайну сировину необхідно в темному, сухому і прохолодному місці, без сторонніх запахів у непрозорій ф герметичній посуді.