Чай улун Цуй Юй (Нефритовий)
Тайванський чай улун Цуй Юй (Нефритовий)
Цуй Юй «Нефритовий улун» — це вишуканий слабкоферментований тайванський улун (оолонг). У Китайській культурі епітет «нефритовий» вживається по відношенню до речей, що володіє відразу цілим рядом достоїнств. Все, про що говориться «нефритовий» має бути красивим, вишуканим, єдиним у своєму роді і бездоганно якісним. Чай Цуй Юй володіє всіма цими особливостями. На Тайвані цей чай має сортову класифікацію TTES № 13 і цей сорт чайної рослини було виведено на дослідній станції професором Ву Цзен Дуо в 1980 році і названий Цуй Юй іменем дружини в честь щирої любові. У середовищі селекціонерів його називають «29-ий син», з-за початкового номера 2029. Нефритовий улун Цуй Юй має унікальний аромат і незабутній смак!
Збір чайного листя і технологія виробництва Нефритового улуна
Для виробництва Нефритового улуна використовують сорт чаю TTES № 13, який є одним з чотирьох найбільш поширених і популярних в Тайвані. Плантації чайних дерев розташовуються на висоті понад 1000 метрів над рівнем моря. Обумовлено це фізіологією чайної рослини, яка на більшій висоті стає більш в'язкою і частково втрачає свої смакові якості. Даний сорт благородної рослини відрізняється тим, що вимагає особливої уваги в процесі збору та обробки. Збирають чайне листя в суху і ясну погоду, лише вранці після того, як зійде роса. У цей період сонце лагідне і благотворно впливає на рослину.
Технологія виробництва Нефритового улуна включає в себе 5 основних етапів:
– зав'ялення. Короткочасне зав'ялення чайного листа проводиться на сонці або в приміщенні до тих пір, поки лист не втратить частину вологи і не стане м'яким і податливим, а потім охолодження;
– ферментація (окислення). Струшування і зминання — важливий процес, мета якого — домогтися невеликого пошкодження листа з виділенням соку на поверхню. Так запускається ферментація (окислення). Зазвичай чайну сировину поміщають в барабан, що обертається, а потім розкладають на бамбукових підносах і залишають на кілька годин. На цьому етапі обробки чайне листя набуває яскравого, з безліччю відтінків аромату;
– зупинка ферментації. Припинити процес ферментації вчасно — це, мабуть, самий відповідальний момент. Знання цього моменту, вміння його визначити передається чаєводами з покоління в покоління і відноситься до секретів майстерності. Чайну сировину поміщають в печі-барабани, де при високій температурі відбувається зупинка окислення. Ступінь ферментації Нефритового улуна Цуй Юй — 18-22 %. Саме таке, рівне співвідношення свіжості і окислення створює оптимальне поєднання смакових і ароматних якостей;
– скручування. Вручну або на спеціальному обладнанні чайні листочки скручуються в трубки. Мета скручування — зменшити площу зіткнення листа з повітрям, тобто з великого листа зробити маленький клубочок, який у такому вигляді збереже свіжість набагато довше. Скручуються досить щільно, так, щоб відбувалося виділення ароматного соку, і це — обов'язкова умова. Виділений сік згодом посилить аромат чаю;
– сушіння (смаження). Просушування гарячим повітрям потрібно, щоб запечатати сік на поверхні листа, а так само воно зупинить процес ферментації, і сприяє значному поліпшенню смаку Нефритового улуна. Сік, що виділився на скрученому чайному листі, запікається під впливом високої температури. Потім листок знову відправляється на скрутку і так може повторюватись до трьох разів. Великий і товстий лист перетворюється в маленьку напівсферичну грудочку, яка при заварюванні розкриється назад в лист у Вашій піалі віддавши напою чудовий аромат з неймовірним смаком.
Корисні властивості тайванського Нефритового улуна (оолонга)
У листі Нефритового улуна Цуй Юй зберігаються корисні вітаміни груп В, С, D, P, PP, E, K і мінеральні речовини: K, Mn, Mg, Fe, I, Se, Ca, F, амінокислоти і ефірні масла.
– Напій улуна Цуй Юй допомагає зниженню ваги;
– Одним з найбільш цінних властивостей напою є протиракова активність. Поліфеноли містять у листі Нефритового улуна знижують активність ракових клітин. Крім цього чай покращує травлення, активізує роботу травного тракту;
– Нефритовий улун — ефективний антиоксидант і є «еліксиром молодості», оскільки бореться з вільними радикалами, які впливають на клітини організму людини на рівні ДНК і не викликають старіння організма;
– Нефритовий улун (оолонг) уповільнює розвиток серцево-судинних захворювань і є кращою профілактикою інфарктів та інсультів. Знижує рівень холестерину в крові, а також допомагає позбутися від гіпертонії;
– Регулярне вживання Нефритового улуна значно покращує стан шкіри при вугровій хворобі і покращує колір обличчя;
– Чайний напій Цуй Юй — знімає втому, підвищує настрій, має легкий і ненав'язливий тонізуючий ефект, покращує розумові здібності.
Рекомендації по заварюванню тайванського Нефритового улуна:
- розігрійте заварювальний чайник і чашки гарячою водою;
- покладіть на дно ємності 5-7 грам чайної сировини на 100-150 мл води і залийте їх кип'яченою і охолодженою до 90-95 °C водою;
- перша заварка Нефритового улуна триває 10 секунд і призначена виключно для промивання чайного листа. Цю заварку пити не слід, її потрібно злити;
- після того, як «вмили» чайний лист друга заварка повинна витримуватися 10 секунд, і кожна наступна збільшується приблизно на 30 секунд. Зливайте настій повністю, не дозволяючи чаю залишатися у воді;
- при заварці чаю «проливом», він витримує близько 5-7 заварювань.
Чайне листя Цуй Юй віддає смак і аромат послідовно. Потрібно пити маленькими ковточками, намагаючись відчути всі відтінки смаку та аромату вишуканого напою Нефритового улуна. М'який смак робить цей чай прекрасним повсякденним напоєм.
Душевних чаювань!
Зберігати Нефритовий чай улун потрібно в темному, сухому, прохолодному місці, без сторонніх запахів, в герметичній посуді.
У цьому розділі інтернет-магазину чаю Nicetea у Вас є можливість придбати оригінальний тайванський чай Нефритовий улун (Цуй Юй). Купити чай Нефритовий улун в Києві можна з кур'єрською доставкою або забрати своє замовлення самостійно в будь-який зручний для Вас час. Продаж тайванського Нефритового улуна здійснюється на всій території України.