Білий китайський чай
Китайський білий чай
Білий чай слабкоферментований чай, займає за ступенем ферментації друге місце після зеленого. Листя чаю проходить ферментацію на 7-15 %. Чай називається «білим» завдяки білим ворсинкам «Бай Хао», які покривають чайні бруньки і листочки, і дарують їм благородний сріблястий колір. Цей вид чаю з'явився задовго до зеленого і Шен Пуеру, перші письмові згадки датуються під час правління династії Сун в ХІІ столітті.
Технологія виробництва китайського білого чаю
Понад 90 % білого чаю виготовляється в провінції Фуцзянь: в міському повіті Фудин на північному сході провінції на висоті 1000-2200 метрів над рівнем моря.
Для виробництва білого чаю використовують три сорти рослин:
- Шуй Сянь Бай (Білий нарцис);
- Сяо Бай (Маленькі білі чайні кущі);
- Да Бай Ча Шу (Великі білі чайні кущі).
Кращий час для збору такого чаю ранньою весною, коли талі води з гір омивають коріння чайних кущів. Збирають сировину в суху і ясну погоду, рано вранці, щоб не дати росі просочити лист, відбираючи неушкоджені, молоді, повні і готові до розкриття бруньки.
Найбільш відомі види білого чаю, які відрізняються тим, що використовується в якості сировини для виробництва:
- Байхао Іньчжень («Срібні голки з білим ворсом») — верхівкова брунька вкрита білими ворсинками;
- Бай Мудань («Білий піон») — пухнаста срібна брунька і два перших молодих листки, вкриті з внутрішньої сторони білими ворсинками, таку сировину називають «три білих»;
- Гун Мей («брови підношення») — брунька і чотири листочки;
- Шоу Мей («брови старця») — більш груба сировина, великі листки, без бруньок.
Перші два сорти відносяться до чаїв вищої якості.
Обробка білого чаю проходить всього два етапи:
- Поперемінне зав'ялення на сонці і в тіні.
- Сушка до повної готовності.
При виробництві білого чаю, не використовують скрутки, лише ферментується та крапля соку, що виділилася при зборі і чайний лист залишається в природній формі.
Корисні властивості китайського білого чаю
Білий чай — це напій молодості, здоров'я і довголіття, він унікальний і загадковий. Стоїть на першому місці за вмістом корисних речовин, оскільки не піддається термічній обробці, містить вітаміни С, РР, вітаміни групи В, мікроелементи, амінокислоти, ефірні олії.
- Білий чай — найбільш ефективний антиоксидант. Він виводить з організму старіючі клітини, які сприяють утворенню ракових клітин;
- За рахунок високого вмісту поліфенольних сполук білий чай володіє протизапальним впливом на внутрішні органи людини. Він має антибактеріальну та протигрибкову дію, а також ефективно бореться з негативною мікрофлорою кишечника, нейтралізуючи харчові отруєння;
- Білий чай сповільнює розвиток серцево-судинних захворювань, поліфеноли зміцнюють стінки судин і підвищують їх еластичність, посилює процес живлення киснем судин головного мозку, розширюючи їх, полегшує кровопостачання.
- Цілий комплекс корисних речовин білого чаю допомагає боротися із застудою, знімає жар в організмі, володіє хорошим охолоджуючим ефектом, підвищує захисні сили в організмі;
- При регулярному вживанні білий чай ефективно спалює жири і перешкоджає їх накопиченню. Завдяки пектинам і поліфенолам знижується холестерин і ліпіди крові, очищаються судини від жирових бляшок;
- Білий чай володіє унікальною здатністю: знімає втому, підвищує працездатність, розслабляє тіло і розум, надає легкість у свідомості і тілі, покращує настрій.
Рекомендації по заварюванню китайського білого чаю методом проливу:
- розігрійте заварювальний чайник і чашки гарячою водою;
- покладіть на дно ємності 5-7 грам чайної сировини на 100-150 мл води і залийте їх кип'яченою і охолодженою до 70-80 °C водою, для пресованого білого чаю рекомендується використовувати воду 90 °C ;
- перша заварка білого чаю триває 1-3 секунди і призначена виключно для промивання чайного листя;
- після того, як «вмили» чайний лист друга заварка повинна витримуватися від 15 до 30 секунд, і кожна наступна збільшується приблизно на 5-15 секунд. Зливайте настій повністю, не дозволяючи чаю залишатися у воді;
- при заварці чаю «проливом», він витримує близько 5-10 заварювань;
- потрібно пити маленькими ковточками, намагаючись відчути всі відтінки смаку та аромату елітного чаю.
Душевних чаювань!
Зберігати білий чай потрібно в темному, сухому, прохолодному місці, без сторонніх запахів, в герметичній посуді. Білий чай має термін придатності приблизно 1 рік, а в холодильнику при температурі 10 °C може зберігатися кілька років.
У цьому розділі інтернет-магазину чаю Nicetea у Вас є можливість придбати оригінальний китайський білий чай. Купити білий чай у Києві можна з кур'єрською доставкою або забрати своє замовлення самостійно в будь-який зручний для Вас час. Продаж білого чаю здійснюється на всій території України.