Білий чай Бай Мудань (Біла півонія)

7 шт

Китайський білий чай Бай Мудань (Біла півонія)

Білий чай Бай Мудань (白牡丹), його ще називають «Біла півонія» або «Чаєм двох пелюсток» є одним з найпопулярніших представників білого чаю, який дивує дуже тонким, вишуканим смаком і проникливим, властивим лише для нього ароматом. Назва «Біла півонія» чай отримав через схожість чаїнок з пелюстками півонії, які отримують в результаті природного скручування листочків, а білий, тому що відноситься до класифікації білого чаю.

Чай Бай Мудань (Біла півонія)

Даний сoрт білого чаю спочатку виробляли в повітах Фудін та Чженхe, що розташовані в північно-східній частині прoвінціі Фуцзянь. На даний час, Бай Мудань почали виготовляти і в інших районах Китаю. Але кращої якості вважається сировина родом з китайської провінції Фуцзянь, яка є колискою китайської чайної культури. Ідеальні природно-кліматичні умови для культивування чайних рослин, внаслідок чергування температури вночі і вдень рослини вбирають в себе корисні властивості. Вдень, коли в гoрах ясно і тепло, лист наповнюється амінокислoтами, а в вночі, коли температура опускається, хімічні процеси в чайному листі припиняються, блокуючи сформовані вітаміни мікроелементи в середині листа.

Про походження чаю Бай Мудань розповідає легенда: «У повіті Фудін біля підніжжя гoри жила цілителька, яка збирала рослини і виготовляла з них ліки від різних недуг. Але одного разу, жителів села вразила хвороба, від якої не було ліків і цілителька дуже хвилювалася, що не може вилікувати людей, так як у неї не було ліків від небаченої хвороби. І тут їй прийшло бачення, що треба шукати таємничий чайний кущ. Після того як, цілителька знайшла цей диво-кущ і приготувала напій з листя загадкової рослини, вона вилікувала всіх жителів повіту і вони в знак своєї подяки назвали на її ім’я гору – Таймушань. Так і народився білий чай Бай Мудань».

Збір чайного листя і технологія виробництва китайського білого чаю Бай Мудань

Чай Бай Мудань «Біла півонія» виготовляють з бруньки, яка вкрита густим білим пухом і двох листків сорту чайного куща – Так Бай Ча. Щоб домогтися більш вираженого смаку і запаху, чайну сировину з двох сортів Так Бай Ча і Шуйсянь змішували. Індивідуальність даних сортів в тому, що рослини починають занадто рано вегетувати – в кінці лютого пробиваються перші бруньки і кущ огортається біленьким пухом, який захищає рослину від холоду. Збір чайної сировини відбувається ранньою весною з середини березня до початку квітня. Головне в зборі сировини Бай Муданя не прогавити час збору, тому що білий ворс недовго буде захищати лист від холоду. Збирають Білу півонію вручну рано вранці, в сонячну погоду. В процесі виробництва сировина Бай Муданя не проходить етап скручування, а лист і брунька висушуються в своїй природній формі.

На сьогоднішній день виробляють білий чай Бай Мудань декількома способами:

- класична технологія виготовлення чаю включає всього три етапа:

    • підв'ялювання. Зібрану чайну сировину підв'ялюють на сонечку близько 40 хвилин;
    • сушка (ферментація). Після підв’ялювання проходить процес сушіння в тіні від 2 до 5 днів, при чому сировину заборонено ворушити;
    • наступним етапом є легке просушування в печі, сортування та пакування ще теплої сировини.

- інноваційна технологія полягає в прискореному процесі і включає всього лише дві основні операції. Зібрану сировину кладуть в сушильну шафу, в якій циркулює нагріте повітря, а потім сушать високою температурою в спеціалізованій шафі.

- довга технологія виготовлення відрізняється повільно. сонячно-тіньової ферментацією чайної сировини, яка починається ще в період збору листя. Зібрану чайну сировину підв’ялюють, (поперемінно поміщаючи її на сонце і в тінь), підсушують в печі і теплим упаковують.

Смакові властивості китайського білого чаю Бай Мудань

Колір чайного настою – від ніжно-жовтого до інтенсивно-оранжевого.

Аромат чайного напою «Біла півонія» запашний, насичений квітково-фруктовими нотами.

Смак у цього чаю соковитий, глибокий, тонкий з приємною медово-квітковою композицією, який залишає солоденький післясмак.

Як правильно заварювати чай Бай Мудань («Біла півонія»)?

Як правильно заварювати чай Бай Мудань («Біла півонія»)?

Щоб зрозуміти смак білого чаю і отримати задоволення від чаювання надзвичайного чаю, потрібно його заварювати по наданим рекомендаціям. Якщо чайної сировини взяти більше, ніж необхідно або перетримати при приготуванні, то напій вийде інтенсивним, міцним і різким. Тому, рекомендується починати знайомство з чаєм з невеликої кількості чайної заварки і швидкими проливами.

Рекомендується заварювати білий чай Бай Мудань в скляному стакані або гайвані, не використовуючи кришку, щоб чай «не запарився».

Основні рекомендації при заварюванні Бай Мудань:

- чайний посуд необхідно нагріти, обдавши його окропом;

- покладіть в чайний посуд 5-7 грам чайної заварки на 100-150 мл води;

- залийте кип'яченою і охолодженою до 75-85 °C водою;

- перша заварка триває від 5 до 10 секунд, її необхідно злити, так як вона призначена для розкриття і промивання листя;

- наступні заварки необхідно витримувати збільшуючи час заварювання на 10-15 секунд;

- зливайте настій повністю, не залишаючи чайну заварку у воді;

- чай можна готувати близько 5-6 раз.

- корегуйте температуру води і час приготування самостійно відповідно до особистих смаків.

Бай Мудань дуже добре заварюється «холодним» способом, а також на відкритому вогні.

Корисні властивості китайського білого чаю Бай Мудань

У чайному листі Бай Мудань є дуже багато вітамінів, амінокислот, мікроелементів і антиоксидантів.

Регулярне споживання чайного напою «Біла півонія»:

- підвищує емоційний стан;

- знижує кров'яний тиск;

- підвищує імунітет;

- уповільнює процес старіння;

- допомагає схудненню.

Душевних чаювань!