Білий чай Байхао Іньчжень (Срібні голки з білим ворсом)

1 товар

Китайський білий чай Байхао Іньчжень (Срібні голки з білим ворсом)

Чай Байхао Іньчжень

Білий чай Байхао Іньчжень (白毫银针), його ще називають «Срібні голки з білим ворсом»   елітний, ексклюзивний, неймовірно смачний, дуже легкий, один з найбільш яскравих представників білих чаїв. Згадки про дивовижний сорт білого чаю Срібні голки з білим ворсом зустрічаються в XVII столітті, в період правління династії Цин.

Байхао Іньчжень родом з китайської провінції Фуцзянь, яка є колискою китайської чайної культури. Плантації білого чаю розташовуються в гірських околицях повітів Фудин (на березі моря) і Чженхе. Природні умови для вирощування чайних дерев ідеальні: теплий і м'який клімат, помірна кількість опадів, достатньо сонця, родючий грунт.

Про те, як знайшли цей дивовижний сорт білого чаю, розповідає красива легенда. в легенді йдеться про те, що жителі провінції Фуцзянь страждали від нестерпної посухи. Старійшини населення повідали міф, що у високих горах, недалеко від драконячого колодязя зростає загадкова рослина, яка має здатність вилікувати від багатьох хвороб, а його сік здатний повернути цілющу вологу висохлої річки. Сміливці вирушили шукати казкову рослину, однак безрезультатно, бо там жив чорний дракон, який оберігав рослини і людей, які підходили до нього перетворював на скелі. Вирішила спробувати щастя молода дівчина, братів якої були вбив дракон. Коли вона дісталася гори, на неї напав дракон, але ухилившись вона уникла загибелі і вбила дракона. Дівчина зірвала рослину, і з допомогою соку, яким окропила німі брили, перетворила камені назад у людей. Загадково надзвичайна рослина було висаджена у селі, і з того часу в провінції Фуцзянь повернулися дощі і там стали вирощувати чай, який завдяки формі голки і білих ворсинок отримав назву «Срібні голки».

Збір чайного листя і технологія виробництва китайського білого чаю Байхао Іньчжень

Збір чайного листя і технологія виробництва чаю Байхао Іньчжень

Чай Байхао Іньчжень виготовляється з чайних бруньок сорту — Да Бай Ча або Шуй Сян. Особливість цих сортів в тому, що вони починають дуже рано вегетувати. Збір чайної сировини відбувається ранньою весною з 15 березня по 10 квітня, у момент набрякання бруньок. Збирають Байхао Іньчжень вручну рано вранці за ясної сонячної погоди, так як чай вимогливий до погодних умов. В якості сировини з верхівки молодого весняного пагона зривають щойно розпущену м'ясисту, міцну бруньку з єдиним листочком. Потім листочки дбайливо, щоб не пошкодити нирку обривають. Ніжні бруньки рівномірним шаром розкладають на бамбукових ситах, які поміщають на сонці або в тіні. Природна сушка допомагає пом'якшити нирки, витягує вологу на поверхню для випаровування і зберігає цілющі поліфеноли і антиоксиданти в чаї. Після того, як бруньки висохли до 30% вологості, сушка триває в закритому приміщенні, де бруньки акуратно підсмажуються при низьких температурах, щоб зберегти сріблясто-сірий колір. При обробці білого чаю, відбувається незначне природне окислення (приблизно до 5%). Китайський білий чай Байхао Іньчжень унікальний тим, що він не проходить високотемпературну обробку, що дозволяє зберегти всі вітаміни і корисні природні властивості.

Смакові властивості китайського білого чаю Байхао Іньчжень

Аромат чайного напою Байхао Іньчжень тонкий і м'який, що містить квітковий аромат з солодкуватими нотами.

Смак у цього чаю чудовий, вишуканий з легкою кислинкою і освіжаючим, легким, але тривалим післясмаком.

Колір настою прозорий, світло-медовий з відтінками сріблясто-зеленого.

Байхао Іньчжень — дуже смачний чай! Приголомшлива краса чайних бруньок і ніжний аромат нікого не залишить байдужим до цього чаю. Цей легкий, ніжний, безумовно жіночий, чудовий чай, який непросто зрозуміти, але він так дивно піднімає настрій.

Корисні властивості китайського білого чаю Байхао Іньчжень

В чаї Байхао Іньчжень міститься багато вітамінів, амінокислот, мікроелементів, антиоксидантів, а значить, уповільнює процеси старіння клітин в організмі, добре тонізує центральну нервову систему, підвищує еластичність судин і очищує від холестеринових бляшок, знімає втому. Охочим схуднути чай «Срібні голки з білим ворсом» рекомендується пити щодня, так як чайний напій поліпшує обмін речовин і нормалізує вагу людини. Чай Байхао Іньчжень є природним релаксатором, він відмінно зніме втому в кінці робочого дня. В цьому чаї міститься велика кількість L-теаніну, який зменшує стрес, знімає тривогу і є природним антидепресантом, прояснює свідомість, допомагає сфокусуватися на головному, відкидаючи зайві думки в сторону. Сучасна наука підтверджує інтуїтивні висновки імператорів, які вважали білий чай «еліксиром безсмертя».

Рекомендації заварювання білого китайського чаю Байхао Іньчжень:

• розігрійте заварювальний чайник і чашки гарячою водою;

• покладіть на дно ємності 5-7 грам чайної сировини на 100-150 мл води і залийте їх водою температура, якої 70-80 °C;

• перша заварка білого чаю триває 5-10 секунд і призначена виключно для промивання чайного листа і розкриття смакової гами елітного чаю. Цю заварку пити не слід, її потрібно злити;

• після того, як «вмили» чайний лист друга заварка повинна витримуватися 10-20 секунд, і кожна наступна збільшується приблизно на 5-15 секунд. Зливайте настій повністю, не дозволяючи чаю залишатися у воді;

• при заварці чаю «проливом», він витримує близько 8-12 заварювань;

• потрібно пити маленькими ковточками, намагаючись відчути всі відтінки смаку та аромату елітного чаю.

Байхао Іньчжень займає особливе положення — це рідкісний, ніжний, вишуканий, благородний і вкрай «примхливий» чай, який дуже цінується серед любителів. Розпробувати його з одного разу неможливо, потрібно пробувати і пробувати…

Душевних чаювань!

Зберігати білий чай потрібно в темному, сухому, прохолодному місці, без сторонніх запахів, в герметичній посуді. Білий чай має термін придатності приблизно 1 рік, а в холодильнику при температурі 10 °C може зберігатися кілька років.