Білий чай Шоу Мей (Брови старця)
Китайський білий чай Шоу Мей (Брови старця)
Білий чай Шоу Мей (寿眉), його ще називають «Брови старця» або «Брови довголіття» — це дуже вишуканий, і витончений представник категорії білого чаю. Назва «Брови старця», чай отримав через форму чаїнок, які подібні до брів старця — великі, вузькі, зігнуті дугою, а «Брови довголіття», тому що в медицині чайний настій із-за своїх корисних властивостей розцінюється, як напій довголіття. Культивують цей сорт чаю в 2 провінціях Китаю — Гуaнсі і Фуцзянь.
Технологія виробництва китайського білого чаю Шоу Мей
В якості сировини для виготовлення Шоу Мей відбирають молоденькі і ніжні листочки та бруньку чайного рослини сортів Дай Бай Ча і Шуй Сянь, які залишилися після збору Байхао Іньчжень (白毫 银针) і Бай Мудань (白牡丹). Збирають сировину вручну починаючи з квітня і закінчуючи в кінці червня.
Технологія виготовлення чаю Шоу Мей включає всього кілька етапів:
- підв'ялювання;
- сушка (ферментація) поперемінно в тіні і на сонці;
- легке просушування в печі з метою виділення і фіксації дивовижного аромату.
Наступним етапом у виробництві є сортування сировини, пресування в різні форми (диска, цегли, плитки) для пресованих сортів. На зберігання для розсипного чаю, сировину, щоб не пошкодити ніжні чаїнки упаковують ще гарячою.
Смакові властивості китайського білого чаю Шоу Мей
Чайна сировина білого чаю складається з різнокольорових листочків з білим пушком на поверхні, які характеризуються свіжим ароматом осіннього листя.
Колір чайного настою — прозорий, від ніжно-мідного до темно-жовтого відтінку.
Аромат чайного напою «Брови старця» сильний, медовий, запашний просочений яскравими квітковими нотками.
Смак у цього чаю наповнений, щільний і соковитий, який залишає медовий післясмак.
Загалом букет цього сорту чаю об'ємний, і є найбільш яскравим і інтенсивним серед чаїв категорії білого чаю.
Як правильно заварювати чай Шоу Мей («Брови старця», «Брови довголіття»)
Для заварювання даного сорту китайського білого чаю рекомендується:
- температура води — 80-90 ° C;
- 5 грам сухої чайної сировини на 150 мл рідини (на 1 грам чайної сировини 30 мл води);
- заварюючи чай методом «проливу», він витримує близько 5-8 заварювань.
Щоб уникнути гіркоти, чай Шоу Мей не бажано перетримувати. Зливайте настій повністю, не дозволяючи чаю залишатися в рідині.
Регулярне вживання чайного напою Шоу Мей підвищує імунітет, знижує кров'яний тиск, омолоджує і зміцнює організм, а також позбавляє від втоми і нервозності.
Приємних чаювань!