Жовтий китайський чай

2 шт

Жовтий китайський чай (Хуан Ча)

Жовтий чай

Жовтий чай (Хуан Ча, 黄茶) — це дуже рідкісний і дорогий вид китайського чаю. Відноситься до категорії слабкоферментованих чаїв, ступінь ферментації становить 7-10 %. Жовтий чай за властивостями найбільше наближається до зеленого і білого, однак відрізняється технологією виробництва. Відмінною особливістю виготовлення жовтого чаю є процес томління. В результаті чого виходить чистий жовтуватий настій, ніжний, витончений аромат і розкішний оксамитовий смак.

Жовтий чай виробляють в провінції Хуннань, Аньхой і Чжецзян, Сичуань та Гуандуні.

По складу чайної сировини жовтий чай підрозділяють на дві групи:

    • бруньковий. Для виготовлення цього різновиду чаю відбирають високопробні, дозрілі, щільні, соковиті, золотисті бруньки без пошкоджень;
    • листовий. Він поділяється на малі листові чаїнки (для сировини використовується набрякла брунька і лише один ніжний листочок) і великі листові чаїнки (брунька і два-три листки).

Технологія виробництва жовтого китайського чаю

Сировина збирається вручну. Якості скрупульозно відібраної чайної сировини надається величезне значення. Для жовтого чаю першої групи існує правило «9 не зривати» згідно з яким заборонено збирати бруньку:

    • у дощ;
    • всіяну росою;
    • з антоціаном;
    • порожню;
    • трішки розкриту;
    • пошкоджену;
    • мляву або не щільну;
    • надзвичайно коротеньку;
    • надзвичайно довгу.

Технологія обробки жовтого чаю містить 8 витриманих і послідовних операцій:

    • неповна фіксація зелені
    • охолодження чайної сировини
    • перше просушування
    • перше томління і обгортання
    • вторинне просушування
    • охолодження
    • вторинне томління
    • заключне обсмажування

Операція «томління» є головною особливістю, яка відрізняє виготовлення жовтого чаю від інших відомих видів. Саме «томління» чайної сировини спонукає процедуру окислення або ферментації, багатоманітної біохімічної дії, що здійснюється під впливом вологи, теплоти, часу та інших факторів.

Основні якості і особливості жовтого китайського чаю

    • чайна сировина має зеленувато-жовтий (оливковий) відтінок;
    • при заварюванні жовтий чай дає жовтувато-бурштиновий, запашний свіжим ароматом настій;
    • у смаку виділяється: насиченість, солодкість, бархатистість з незвичайним присмаком;
    • при заварюванні чаїнки три рази піднімаються і опускаються вертикально шикуючись на поверхні або на дні ємності, а потім занурюються на дно.

Як заварювати жовтий чай

Для заварювання жовтого чаю відмінно підійде скляна чайна колба, скляний стакан або скляний чайничок. Саме в посуді із скла можливо побачити красивий рух чаїнок і пишність настою. А також можна використовувати для заварювання типод, порцелянову гайвань або керамічний чайничок.Заварювання жовтого чаю

Основні рекомендації при заварюванні жовтого китайського чаю:

    • розігрійте чайну посуду гарячою водою;
    • покладіть на дно ємності 3-5 грам чайної сировини на 100-150 мл води і залийте кип'яченою і охолодженою до 70-85 °C водою;
    • перша заварка жовтого чаю триває 30-45 секунд, друга — 45-60 секунд, третя — 60-90 і так далі поступово збільшуючи час заварювання;
    • зливайте настій повністю, не дозволяючи чаю залишатися у воді;
    • при заварці чаю «проливом», він витримує близько 5 заварювань (в залежності від властивостей чайної сировини);
    • коректуйте температуру води і час приготування самостійно в залежності від індивідуальних уподобань.

Корисні властивості китайського жовтого чаю

Жовтий чай багатий вітамінами, поліфенолами, мікроелементами, антиоксидантами, ефірними маслами і кофеїном.

Регулярне споживання чайного напою:

    • підвищує витривалість до зовнішніх збудників і стресів, а також працездатність
    • піднімає настрій
    • уповільнює розвиток серцево-судинних захворювань, очищає кров
    • надає загальнозміцнюючу дію, підвищує захисні сили організму
    • покращує структуру кісток, запобігає остеопорозу
    • тамує головний біль
    • знижує рівень цукру в крові
    • підвищує імунітет
    • стимулює фізичну активність
    • покращує стан шкіри підтримуючи гарний зовнішній вигляд.

Корисні властивості жовтого чаю

Напій жовтого чаю огорне Вас відчуттям ніжності і краси «танцюючих чаїнок», підніме настрій і підбадьорить.

Душевних чаювань!

У розділі жовтий чай інтернет-магазину Nicetea у Вас є можливість придбати оригінальний китайський жовтий чай. Купити жовтий китайський чай у Києві можна з кур'єрською доставкою або забрати своє замовлення самостійно з нашого магазину. Продаж китайського жовтого чаю здійснюється на всій території України.